Lavrov: BRIKS razmatra 30 predloga iz različitih zemalja za saradnju

Šef ruske diplomatije je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera

BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahteva iz različitih zemalja koje nude raznovrsne oblike saradnje sa organizacijom, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Oko 30 zemalja, velikih, malih i srednjih, predložilo je uspostavljanje različitih oblika saradnje sa BRIKS-om", rekao je Lavrov za "Prvi kanal" u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Lavrov je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera.

"Ova kategorija će biti detaljno predstavljena i sa stanovišta kriterijuma i u pogledu zemalja koje mogu pretendovati na nju. Rusija kao predsedavajuća posvećuje veliku pažnju tome da se nove zemlje adaptiraju na već postojeće forme i tradicije BRIKS", objasnio je ruski ministar.

Rusija je od 1. januara predsedavajuća BRIKS. Predsedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

Glavna deviza ruskog predsedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti.

Rusija će u okviru svog predsedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov učestvovaće na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu 10-11. juna, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Jedan od najvažnijih događaja planiranih za narednu nedelju je sastanak šefova spoljnopolitičkih resora zemalja BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, koji će se održati od 10. do 11. juna u okviru ruskog predsedavanja ovom asocijacijom. Biće održan poseban sastanak uz učešće brojnih zemalja globalnog juga i istoka", rekla je Zaharova tokom brifinga SPIEF-a.