Rusija

Zaharova: Zapad je naučio svoje novinare da ne vide smrt palestinske dece, nisu videli ni u Srbiji

Nije prvi put da zapadni mediji ne primećuju zločine nad civilnim stanovništvom, rekla je zvanična predstavnica ruskog MSP-a i navela da ih nisu videli ni tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, a nisu ih primetili ni tokom okupacija nezavisnih država poput Iraka ili Sirije
Zaharova: Zapad je naučio svoje novinare da ne vide smrt palestinske dece, nisu videli ni u SrbijiGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je da Zapad čak i temu dece koristi licemerno i zarad ispunjenja sopstvenih interesa i da iz tih razloga ne dozvoljava svojim medijima da pišu o ubistvima palestinske dece u Gazi.

"Zapadni mediji glavnog toga su naučeni da i danas ne vide ubistva hiljade dece za samo nekoliko meseci – 15.000 ubijene palestinske dece je užasavajući podatak kojem niko ne može da nađe pandana u istoriji", rekla je Zaharova na brifingu.

Nije prvi put da zapadni mediji ne primećuju zločine nad civilnim stanovništvom, rekla je Zaharova i navela da ih nisu videli ni tokom bombardovanje Srbije 1999. godine, niti su ih primetili tokom okupacija nezavisnih država poput Iraka ili Sirije.

Najveće medijske kuće na Zapadnu ne govore o ubijanju palestinskih civila i dece, iako im je nekad bila dovoljna priča jednog deteta koja je mogla da utiče na usvajanje zakona, rezolucija ili deklaracija – kako je to bilo sa Sirijom, navela je Zaharova.

"U Siriji je život jednog poginulog deteta bio dovoljan da Zapad organizuje forume, usvaja zakone, rezolucije i deklaracije. U Donbasu su deca ginula stalno, a Zapad to nije video", navela je Zaharova.

Sada na hiljade dece gine u Gazi i čitavom regionu, ali Zapad je svoje novinare naučio da ne vide to, dodala je Zaharova.

Međutim, za sve postoji kazna, poručila je zvanična predstavnica ruskog ministarstva.

O situaciji u Moldaviji

Vlasti u Moldaviji nastavljaju politiku "demoldavizacije" pod izgovorom borbe protiv "ruske pretnje", ukazala je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

Republički parlament je krajem maja, glasovima prozapadne većine, usvojio deklaraciju kojom se osuđuje "politika genocida koju Ruska Federacija vodi protiv Ukrajine", navela je Zaharova.

Kako je objasnila, Rusija se tereti za vođenje "agresivnog rata", "negiranje postojanja ukrajinske nacije" i "ciničnu, nehumanu politiku prema deci u Ukrajini".

Pozvavši se na moldavske stručnjake, Zaharova je dodala da je pravi razlog za usvajanje ovog "odvratnog dokumenta" bila poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kišinjevu i nepromišljene želje moldavskog rukovodstva da se dopadne Vašingtonu.

"Kako primećuju nezavisni moldavski politikolozi, 'agresivni rat' i 'negiranje postojanja nacije' je ono što režim predsednice Maje Sandu radi moldavskoj državnosti i nacionalnom identitetu, a vlasti vode 'ciničnu, nehumanu politiku' prema sopstvenom narodu", navela je Zaharova.

Zbog takve politike opada poverenje u vladu, zaključila je Zaharova i kao primer navela struju sprovedenu u maju ove godine koja je pokazala da oko 70 posto stanovnika Moldavije ne oseća finansijsku stabilnost i nije uvereno u svoju budućnost.

"U moldavskom društvu raste revolucionarno raspoloženje, što je prirodno. Moldavci su mnogo puta u svojoj istoriji dokazali da cene sopstveni nacionalni identitet, svoj istorijski i kulturni kod. Sigurni smo da će i sada moći da odbrane to", poručila je Zaharova.

Ameriku će stići kazna

Sjedinjene Američke Države neće moći da izbegnu odgovornost što su Kijevu dozvolile da američkim oružjem udari na rusku teritoriju, poručila je Zaharova.

Umešanost Amerike, ne samo u uništavanje državnosti Ukrajine, već i u direktnim vojnim operacijama protiv civilnog stanovništva Donbasa nije tajna, navela je Zaharova.

SAD pokazuju licemerje kada "praštaju grehe" Kijevu i dozvoljavaju mu da koristi njihovo oružje na ruskoj teritoriji, verujući da će tako moći da izbegnu odgovornost za svoje destruktivne aktivnosti, navela je ona.

Amerika je zvanično dala zeleno svetlo kijevskom režimu za korišćenje zapadnog oružja onda kada je Entoni Blinken rekao da će "udari ići još dublje na teritoriju RF", navela je Zajarova.

"Bukvalno nekoliko sati nakon te izjave, Ukrajina je gađala stambena naselja Belgoroda uz pomoć američkog HIMARS MLRS. Sve rakete ispaljene na grad oborile su naše snage PVO", navela je Zaharova.

Međutim, ono što se dogodilo je još jedan dokaz o umešanosti Zapada u višegodišnje teške ratne zločine režima u Kijevu, jer oružje koje mu je Zapad isporučio nipošto ne može da se koristiti bez učešća zapadnih "instruktora" i koordinata koje Kolektivni zapad na čelu sa Vašingtonom i Londonom daje Kijevu, objasnila je Zaharova.

Rusija ima odgovor za lopove ruskih zlatnih i deviznih rezervi

Rusija pomno prati pseudo-pravne eksperimente zapadnih zemalja koje pokušavaju da razviju "kvazipravnu" šemu za konfiskaciju ruske suverene imovine kroz mehanizam zajmova kijevskom režimu.

"Ovakvi trikovi, kao i pokušaji krađe sredstava koja pripadaju Rusiji, suprotni su normama međunarodnog prava i sopstvenog zakonodavstva zapadnih zemalja eksproprijacije", rekla je Zaharova.

Međutim, Rusija ima arsenal uzvratnih političkih i ekonomskih mera protiv onih koji pokušavaju da uđu u posed ruskih zlatnih i deviznih rezervi, poručila je Zaharova.

"U maju ove godine usvojen je Ukaz predsednika o posebnom postupku za naknadu štete nanete Rusiji i našoj Centralnoj banci u vezi sa neprijateljskim delovanjem SAD. Slična šema se može proširiti i na druge države, uključujući i evropske – njihova imovina i sredstva u Rusiji su mnogo veća od onih u SAD", navela je ona.

SAD i EU su već dokazale da nisu pouzdana jurisdikcija za strane investitore, čije investicije mogu biti zaplenjene i opljačkane u bilo kom trenutku, navela je Zaharova i dodala da zbog toga zemlje svetske većine postepeno prodaju svoju zapadnu imovinu i smanjuju upotrebu dolara i evra.

Zaharova je pozvala zdrave političke, poslovne i stručne krugove na Zapadu da ne dozvole da ih na "povocu vode ludaci" koji pozivaju na kršenje međunarodnog prava kako bi produžili agoniju kijevskog režima.

"Naši bivši partneri bi morali više puta da razmisle o sopstvenim nacionalnim interesima i šteti koju nanose sopstvenim građanima i biznisu u slučaju zaplene ruske imovine u bilo kom obliku i pod bilo kojim pseudo-pravnim izgovorom", poručila je Zaharova.

Lov na ljude u Ukrajini

Izgleda da ukrajinskoj vojsci do te mere nedostaje ljudstvo da su kijevske vlasti rešile regrutuju one Ukrajince koji imaju drugo državljanstvo ili boravišnu dozvolu u drugim zemljama, navela je Zahrova.

Na meti vojnih regrutnih centara našli su se predstavnici nacionalnih manjina – Mađari, Moldavci, Bugari i drugi koje će Kijev poslati na front, navela je Zaharova.

U tom kontekstu, Zaharova je naglasila da američka ambasada u Kijevu uporno savetuje svoje građane sa dvojnim državljanstvom da ne posećuju Ukrajinu.

Ono što je najstrašnije u priči od koje može da se "vrišti od užasa" je što jedino zaposleni u preduzećima koja su u vlasništvu zapadnog kapitala imaju stopostotnu garanciju da neće biti mobilisani, navela je Zaharova.

Kijevski režim je krajem maju u Vrhovnu Radu predstavio predlog zakona o stvaranju vojne policije za borbu protiv rastućeg dezerterstva, navela je ona.

"Onih koji su nasilno regrutovani, ne žele da se bore i beže od vojske prvom prilikom. A takvi slučajevi nisu pojedinačni, radi se o stotinama ljudi. Ovim tempom bi njihov broj uskoro mogao da poraste na desetine hiljada. Stoga Kijev na sve moguće načine pokušava da spreči ovaj proces", rekla je Zaharova.

Režim Vladimira Zelenskog, kako bi se zadržao na vlasti i osigurao sebične interese svojih gospodara, spreman je da učini sve – stavi nacionalnu ekonomiju pod nož, uništi samu Ukrajinu i ubije stotine hiljada njenih stanovnika, zaključila je Zaharova.

image