Rusija

Skot Riter na panelu RT u Sankt Peterburgu: Zapadu je neprijatelj svako ko razume Rusiju

Zapad ne želi da dozvoli da u etar stigne prava slika Rusije, ističe bivši američki obaveštajac dodajući da činjenica da su ga vlasti SAD sprečile da doputuje u Rusiju samo dokazuje njegovu poentu
Skot Riter na panelu RT u Sankt Peterburgu: Zapadu je neprijatelj svako ko razume Rusiju© David McNew/Getty Images

Američki, EU i zapadni mediji oblikuju percepciju da je Rusija "neprijatelj" i koriste to da opravdaju izdvajanje resursa za njeno odvraćanje, kaže bivši američki obaveštajac Skot Riter, učesnik diskusije "Imperija zla: Da li je Zapad uspešno demonizovao Rusiju", koju RT organizuje u okviru Sankt Peterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je dodao da, da bi ubedio poreske obveznike da ova kampanja ima smisla, Zapad mora da održava tu fasadu kako bi pokazao da je Rusija "dostojna konfrontacije".

Zapad ne želi da dozvoli da prava slika Rusije prodre u javni prostor, smatra Riter. 

"Svako ko ima smelosti da ispravi to, da posegne ka Rusiji, da shvati rusko iskustvo... i pokuša da ga izloži zapadnoj publici, smatra se državnim neprijateljem", rekao je on, dodajući da činjenica da su ga vlasti SAD sprečile da ode u Rusiju samo dokazuje njegovu poentu.

Od suštinske je važnosti, kaže on, da svi rade zajedno "kako bismo mogli da izbegnemo sukobe koji vode ljudi koji su danas na vlasti".

Kada je bio marinac, kaže, učili su ga da ubija Ruse, ali i da neprijatelja poznaje kao samog sebe.

Američki oficiri su, kako je dodao, naučeni da ne proučavaju Rusiju i njenu istoriju, već samo da je špijuniraju i omalovažavaju rusku kulturu, a to je, kako on smatra, pogrešan pristup.

"Ne želim da pobedim Rusiju – želim da budem prijatelj Rusije", rekao je Riter.

image