Rusija

Ruski ratni brodovi stižu na Kubu: U Havanu dolazi i nuklearna podmornica

Nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje, tako da njihovo zaustavljanje u našoj zemlji ne predstavlja pretnju po region, saopštile su kubanske vlasti
Ruski ratni brodovi stižu na Kubu: U Havanu dolazi i nuklearna podmornicawww.globallookpress.com © Xinhua/Xinhua

Grupa ruskih ratnih brodova, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon, posetiće Kubu sledeće nedelje, saopštilo je Ministarstvo revolucionarnih oružanih snaga Havane.

Ministarstvo je navelo da će ukupno četiri ruska broda, uključujući fregatu "Admiral Gorškov", podmornicu na nuklearni pogon "Kazan", naftni tanker "Pašin" i spasilački tegljač "Nikolaj Čiker", posetiti ostrvo od 12. do 17. juna.

"Nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje, tako da njihovo zaustavljanje u našoj zemlji ne predstavlja pretnju po region", rekli su zvaničnici.

Oni su dodali da poseta ostrvu, koje se nalazi oko 140 kilometara od obale SAD, "odgovara istorijski prijateljskim odnosima Kube i Ruske Federacije i striktno se pridržava međunarodnih propisa".

Kako je saopšteno iz ministarstva, Rusi će tokom svog boravka posetiti šefa Revolucionarne mornarice i guvernera Havane, kao i mesta od istorijskog i kulturnog značaja.

Kada grupa stigne u luku Havana, jedan od brodova će ispaliti pozdravnu paljbu iz 21 topa, dodaje se u saopštenju.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za Si-En-En da, iako će SAD pomno pratiti posetu, ne predviđaju "bilo kakvu značajnu pretnju nacionalnoj bezbednosti kao rezultat ovih vežbi". 

On je dalje sugerisao da bi poseta – koju je opisao kao "netipičnu", a koja je unapred zakazana – mogla da bude signal Moskve Vašingtonu da je "nezadovoljna" američkim naporima da podrži Ukrajinu.

Američki senator Marko Rubio upozorio je da ruske vežbe "treba da budu poziv na buđenje Bajdenovoj administraciji".

"Naši protivnici su opasno blizu naših obala i moramo biti spremni da branimo domovinu od vojnih i hibridnih pretnji u našoj hemisferi", napisao je on na Iksu.

Kuba je 1962. postala poprište velike raketne krize koja je dovela SAD i Sovjetski Savez na ivicu nuklearnog rata. U to vreme, Moskva je postavila nuklearno oružje na ostrvo kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Turskoj, ali i kako bi sprečila potencijalnu američku invaziju na Kubu.

Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo posetu, ali je krajem maja saopštilo da je grupa ratnih brodova Severne flote krenula ka Atlantiku na "ekspediciju" čiji su "glavni ciljevi  da obezbedi pomorsko prisustvo u operativno važnim oblastima zone Dalekog mora".

image