Rusija

Ruski naučnik otkriva za RT: Kada će se pojaviti vakcina koja leči rak

Vakcine će biti personalizovane, ne samo za svaku vrstu raka već i za posebno svakog pacijenta zbog toga što u svom sastavu nose one promene koje su na genetskom nivou karakteristične tumoru pacijenta, objasnio je direktor nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Aleksandar Gincburg

Ruski naučnik Aleksandar Gincburg, laureat državne nagrade Ruske Federacije u sferi nauke i tehnologije i direktor nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju otkriva kako funkcioniše i kada će ući u upotrebu vakcina koja može da izleči rak.

Aktivni član Ruske akademije nauka pojašnjava da se ne radi o jedinstvenoj vakcini, već o jedinstvenoj tehnologiji za pravljenje različitih vakcina od kojih će svaka biti predodređena za posebnu vrstu raka.

U pitanju su personalizovane vakcine – ne samo za svaku vrstu raka već i za posebno svakog pacijenta, objasnio je ruski akademik.

Vakcine su terapeutske, što znači da ne sprečavaju nastanak bolesti, već leče pacijente koji imaju onkološke bolesti tako što podstiču imuni sistem pacijenta da napadne maligne ćelije.

"Vakcina, slikovito rečeno, podstiče imuni sistem pacijenta protiv malignih neoplazmi, malignih ćelija zbog toga što ova vakcina u svom sastavu nosi one promene koje su na genetskom nivou karakteristične tumoru pacijenta", objasnio je Gincburg.

Dakle, imuni sistem pacijenta prepoznaje i one ćelije u koje je vakcina ušla i ćelije raka i počinje da ih uništava, precizirao je Lincburg.

Sve tehnologije su pokrivene domaćim patentima a u radu učestvuje Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju, Moskovski istraživački onkološki institut i onkološki centar Blohina kao i kolege iz "Siriusa", naveo je sagovornik RT-a.

"Prvi prototipovi vakcine stvoreni su protiv melanoma", dodao je Guncburg, ističući da je aktivno testiranje na životinjama već u toku i da će u sledećoj fazi rada na vakcini biti primenjena na pacijentima.

Testovi će početi početkom sledeće godine, naveo je ruski akademik.

"Nadajmo se da će sve ovo ući u kliničku praksu za godinu i po do dve. To želimo i tako planiramo, a kako će biti, videćemo. Ostalo je da se reši niz naučnih problema", zaključio je ruski naučnik.

image