Ukrajinski ministar: Kijevsko-pečerska lavra nije prešla u ruke Ukrajinaca

Manastir je navodno samo registrovan kao pravno lice, i to nema veze sa ukazom Zelenskog o sankcijama prema kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Ministar kulture i informacione politike Ukrajine Aleksandar Tkačenko negirao je da je Kijevsko-pečerska lavra prešla pod upravu "Pravoslavne crkve Ukrajine".

"Ne radi se o tome. Radi se o registraciji pravnog lica u tom manastiru koji koristi PCU. On se nalazi na teritoriji Gornje lavre. Samo se menja naziv i navodi adresa", saopštio je Tkačenko, a preneo list "Ukrajinska pravda".

Registracija, tvrdi on, nema nikakve veze sa ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o uvođenju sankcija protiv sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, nego su se ta dva događaja "slučajno poklopila", pošto proces registracije traje dugo, preneo je Sputnjik.

"Na teritoriji Gornje lavre nalazi se još jedan manastir čije je ime promenjeno i koje je danas registrovano. Ništa se ne menja kad je reč o monasima", precizirao je Tkačenko.

Prethodno je saopšteno da je Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana kao manastir u sastavu Pravoslavne crkve Ukrajine koju podržavaju ukrajinske vlasti.

Šef Uprave za spoljne crkvene veze PCU, arhiepiskop Zarja rekao je da je na čelu manastira sada poglavar PCU Epifanij kao pravno lice.

Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je, podseća Tanjug, izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (Moskovska patrijaršija) a u saopštenju je navedeno da su sprovedene kontraobaveštajne aktivnosti, preneo je Sputnjik.

Ruska pravoslavna crkva ove akcije je nazvala zastrašivanjem.