Rusija

Ruska i sirijska vojska izvele zajedničku vežbu u pomorskoj bazi "Tartus"

Komanda ruske grupe trupa je zajedno sa kolegama iz sirijske vojske, iz zajedničkog štaba, koordinisala aktivnosti vojnika u vežbi
Ruska i sirijska vojska izvele zajedničku vežbu u pomorskoj bazi "Tartus"www.globallookpress.com © MOD Russia

Oružane snage Ruske Federacije i Vojska Sirije održale su zajedničku vežbu, u kojoj je simuliran napad bespilotnim letelicama i besposadnim plovilima na pomorsku bazu "Tartus", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Pripadnici grupe trupa Oružanih snaga RF i jedinice Sirijske arapske armije su tokom zajedničke vežbe odbile vazdušne i pomorske napade neprijatelja na bazu 'Tartus'", navodi se u saopštenju.

U skladu sa planom vežbe, neprijatelj je imao nameru da onesposobi infrastrukturu luke i vojne objekte. Da bi ovo izveo, koristio je borbene bespilotne letelice i besposadne čamce.

Stoga su pripadnici ruskih i sirijskih jedinica PVO dejstvovale po ciljevima, koji su imitirali dronove, i to uz pomoć lakih prenosnih sistema PVO "verba" i sistema PVO "strela-10".

Istovremeno, posade na artiljerijsko-raketnim sistemima PVO "pancir-s" su zajedno sa posadama protivdiverzantskog broda "Kadet" iz sastava Crnomorske flote i manjim raketnim plovilima sirijske mornarice, uništile besposadne čamce koji su pokušavali da se probiju u unutrašnjost luke.

Komanda ruske grupe trupa je zajedno sa kolegama iz sirijske vojske, iz zajedničkog štaba, koordinisala aktivnosti vojnika u vežbi.

Takođe, tokom vežbe posade obalskih raketnih sistema "bastion" odbile su pokušaj napada sa mora. Prema scenariju vežbe, desantni brodovi neprijatelja su se približili obali Sirije kako bi iskrcali trupe i uspostavili mostobran. Posade "bastiona" su stigle na položaj pre njih, gde su razmestile lansere.

"Vojno osoblje je radilo na pripremi sistema za borbenu upotrebu i bez stvarne upotrebe, izvršilo elektronsko lansiranje raketa na pomorske ciljeve u Sredozemnom moru, koji su se nalazili na udaljenosti od oko 150 km", piše u saopštenju.

image