Rusija

Proglašeni dani žalosti u LNR i Hersonskoj oblasti Rusije

U napadu ukrajinske vojske na LNR pogođeni su civilni objekti, a slično se 7. juna dogodilo i u Hersonskoj oblasti kada je napadnuto jedno selo i poginule 22 osobe
Proglašeni dani žalosti u LNR i Hersonskoj oblasti RusijeGetty © MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Šef Luganske Narodne Republike, Leonid Pasečnik je na svom telegram kanalu saopštio da je 8. jun u ovoj ruskoj republici proglašen za dan žalosti u znak sećanja na poginule u poslednjem napadu ukrajinske vojske na Lugansk.

"Danas, 8. juna, proglašen je dan žalosti u Luganskoj Narodnoj Republici u znak sećanja na žrtve ciničnog napada na Lugansk. Širom oblasti, državne zastave RF, zastave LNR i njenih opština biće spuštene na pola koplja. Takođe, otkazuju se svi zabavni programi i događaji zakazani za danas", napisao je on. 

Podsećanja radi, ukrajinska vojska je u petak, na Lugansk, lansirala najmanje šest taktičkih balističkih raketa ATACMS američke proizvodnje.

Većina raketa je oborena dejstvom PVO, ali je deo projektila pogodio civilnu infrastrukturu, zbog čega je život izgubilo najmanje četvoro ljudi.

Danima žalosti objavljeni su i 9. i 10. jun u Hersonskoj oblasti Rusije, potvrdio je danas šef oblasti Vladimir Saljdo. Odluka je usledila nakon pogibije 22 osobe, koje su poginule kao posledica ukrajinskog napada na selo Sadovoje od 7. juna, javljaju danas ruski mediji. 

image