Rusija

Poruka Lavrova Svesrpskom saboru: Rusija neće zatvoriti oči pred nepravdom prema srpskom narodu

Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima, istakao je šef ruske diplomatije
Poruka Lavrova Svesrpskom saboru: Rusija neće zatvoriti oči pred nepravdom prema srpskom naroduGetty © Thomas Kronsteiner / Staff

"Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševekovne veze, zajedničke tradicionalne vrednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi rame uz rame pružali su otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život", poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom Svesrpskog sabora, koji se prvi put održava u Beogradu.

Lavrov je tim povodom podsetio da se i danas, kao i pre, ruski i srpski narod suočavaju sa novim izazovima, i da ponovo zajedničkim snagama pružaju otpor "snagama koje pokušavaju da nametnu svoja pravila celom svetu".

"Oni iskrivljuju istoriju, u svest naše dece ubacuju tuđe i antihumane postulate", ali "junački srpski narod jasno je pokazao da se neće pomiriti s neokolonijalnim porobljavanjem", navodi se u pismu Lavrova. 

"Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi", ali "jedinstvo je sada važnije nego ikada" i ono je "upisano u genetski kod Srba", što je i "jasno odraženo u čuvenoj krilatici 'Samo sloga Srbina spasava'", istakao je Sergej Lavrov.

"Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.  

Lavrov je naveo da "Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava".  

"Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svetski poredak – na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa", naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu. 

image