Rusija

Zaharova osudila najave o američkim sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu

Zaharova je najave američkih zvaničnika prokomentarisala tokom svog govora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Zaharova osudila najave o američkim sankcijama Međunarodnom krivičnom suduGetty © Russian Foreign Press Service / Handout/Anadolu Agency

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova, izjavila je da su obećanja o sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu, koje SAD namerava da uvede zbog progona njihovih saveznika – "arthaus".

Podsećanja radi, američki senator Lindzi Grejem je krajem maja zapretio Međunarodnom krivičnom sudu sankcijama zbog zahteva za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Nedavno je komitet Predstavničkog doma SAD odobrio nacrt zakona o uvođenju sankcija MKS-u zbog razmatranja slučajeva protiv Vašingtona i njegovih saveznika.

"Ono što je nenormalno je da, kao što je nedavno saopštio Senat SAD, Sjedinjene Američke Države nameravaju da uvedu sankcije Međunarodnom krivičnom sudu ako donese odluke u vezi sa američkim saveznicima. A ako se sankcije budu odnosile na SAD, to će naravno, očigledno biti pogubljenje na licu mesta", rekla je Zaharova tokom diskusije "Policentričnost kao norma budućeg sveta bez kolonija i hegemona", u sklopu Međunarodnog ekonomskog foruka u Sankt Peterburgu.

Istovremeno, odluke MKS-a u vezi sa neprijateljskim državama su normalne sa stanovišta SAD, dodala je ona.

"Ovo je 'arthaus', dekadencija", okarakterisala je Zaharova izjave Vašingtona.

image