Rusija

Jovanović za RT Balkan: IKT su budućnost, a Srbija je dobro pozicionirana (VIDEO)

Moramo da se oslonimo na svoje snage i da na tome baziramo naš razvoj, ne samo u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, rekao je osnivač grupe "OpenLink"

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) jedan je od četiri ključna izvozna sektora Srbije i 10 procenata srpskog BDP-a pripada tom sektoru, rekao je u razgovoru za RT Balkan Miloš Jovanović, vlasnik i osnivač "OpenLink Group".

Jovanović, koji je gost Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), podsetio je da je sa 3500 firmi i 50.000 zaposlenih IKT sektor duplo veći od poljoprivrede i da je potrebno ulagati mnogo više u taj sektor.

"Sektor IKT okuplja mlade ljude, imamo dobre tehničke fakultete, a trebalo bi da osnujemo poseban fakultet za IKT. To bi bilo izuzetno korisno, jer bi se povezali sa privredom, a svakako je itekako perspektivno. IKT je budućnost, sadašnjost već", rekao je on.

Na pitanje koje iskustvo Srbija može da preuzme od Rusije što se tiče savremenih tehnologija, Jovanović je podsetio da se sa početkom Specijalne vojne operacije, Rusija oslonila na svoje snage.

"I mi moramo da se oslonimo na svoje snage, na svoje fakultete, da osnažimo i napravimo sopstvene inovacione inkubatore i da na tome baziramo naš budući razvoj, ne samo u sektoru IKT već generalno. Jer ako se vi oslanjate apsolutno na strana rešenja, može da se desi da se probudimo jedno jutro i da ništa od naše kritične infrastrukture ne funkcioniše", rekao je on.

Zato, kaže Jovanović, moramo naš razvoj u budućnosti da zasnujemo na sopstvenim rešenjima, sopstvenim klaud platformama koje će se razvijati u našoj zemlji i koje će u našoj zemlji skladištiti podatke.

"Mi imamo situaciju da se neki podaci naših građana ne čuvaju u potpunosti kod nas. Zato nam je potrebna regulacija kakva je u Rusiji, gde imate izuzetno značajne organe koji forsiraju da se svi podaci o građanima Ruske Federacije čuvaju na teritoriji Rusije. Potreban nam je tehnološki suverenitet, naročito u oblasti IKT-a", naglasio je Jovanović.

On je pozdravio dolazak velikog broja IT stručnjaka iz Rusije, rekavši da to dovodi do razmene iskustava, usavršavanja, pomaže konkurentosti, utiče i na plate.

"Jako je značajno pošto smo se, jer nismo uveli sankcije, strateški pozicionirali i možemo da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom", rekao je Jovanović i dodao da je srpska radna snaga na izuzetnom nivou, dobro integrisana, obrazovana, zna engleski i postoje multidisciplinarni timovi koji su inkorporirani kako u zapadnim tako i u istočnim (kineskim) kompanijama.

image