Rusija

Čet-bot, plastične flaše i splav: Ukrajinski vojnik preplivao Dnjepar i predao se Rusima

Pripadnik Oružanih snaga Ukrajine je ruskim snagama preko čet-bota javio da planira da pobegne, njegov beg pripreman je oko tri meseca
Čet-bot, plastične flaše i splav: Ukrajinski vojnik preplivao Dnjepar i predao se RusimaGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Ukrajinski vojnik je preplivao Dnjepar na splavu napravljenom od praznih plastičnih flaša i predao se ruskim snagama, potvrdio je izvor u ruskim bezbednosnim strukturama.

Njegov prelaz na obalu Dnjepra na kojoj se nalaze ruske snage je pripreman tri meseca, s obzirom da je pre toga obavestio rusku vojsku o svojim planovima preko čet-bota "Slobodan vojnik", naveo je sagovornik ruske medijske agencije.

Ukrajinski vojnik je odlučio da pobegne jer, kako kaže, ukrajinska komanda planira da u skorijem periodu prebaci vojsku, uključujući i njegovu brigadu, u pravcu Harkova, gde ruske snage napreduju.

Za Oružane snage Ukrajine je situacija u Harkovskoj oblasti teška, priznao je sam glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski, ali i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinskim jedinicama ponestaju ljudi, smanjen je broj besmislenih napada na liniji fronta, izjavio je gubernator Zaporoške oblasti Jevgenije Balicki.

"Oni, naravno, vide da im ponestaje ljudi jer je sve manje besmislenih juriša, praćenih velikim brojem žrtava. Prešli su u defanzivu u većoj meri na gotovo svim pravcima. Već su predali i Krinke i Rabotino. Neprijatelj je na izmaku snaga", objašnjava Balicki, dodajući da ukrajinski vojnik, za razliku od ruskih vojnika, nije motivisan i ne razume za šta se bori.

image