Rusija

Lavrov na sastanku ministara BRIKS-a: Donosimo vetar promena (VIDEO)

Sve je više onih koji dele stavove sa Rusijom i Kinom, ocenio je ruski ministar na sastanku sa Vang Jijem uoči prvog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a nakon proširenja
Lavrov na sastanku ministara BRIKS-a: Donosimo vetar promena (VIDEO)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Zemlje članice BRIKS-a delom, a ne rečima, realizuju principe ravnopravne saradnje, koja je svima na korist i podrazumeva poštovanje uzajamnih interesa, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica u Nižnjem Novgorodu.

Sve je više država koje žele da se pridruže BRIKS-u i u tom kontekstu će danas biti više reči, potvrdio je ruski ministar.

"BRIKS donosi vetar promena, a njegova uloga u rešavanju globalnih problema će se samo povećavati", naglasio je Lavrov.

Sastanak ministara počeo je sa minutom ćutanja u pomen predsedniku Irana Ebrahimu Raisiju koji je, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom i drugim zvaničnicima poginuo u helikopterskoj nesreći. 

Pred nama je trnovit put

BRISK je potvrda procesa formiranja multipolarnog poretka, pojavljuju se novi centri gde se donose značajna politička rešenja, ocenio je Lavrov i dodao da se zemlje svetske većine zalažu za pravičan život na osnovu suverene jednakosti država i civilizacijske raznolikosti.

"Put ka novom svetskom poretku će obuhvatiti celu istorijsku epohu i biće trnovit", naveo je ruski ministar.

SAD ne prestaju sa pokušajima da zadrže dominiranje u svetu koje im umiče i da usporavaju objektivne procese formiranja multipolarnosti, naglasio je Lavrov.

U toj borbi, Vašington koristi ekonomske instrumente kao oružje – sankcijama i pretnjama pokušava da utiče na nezavisne, suverene države, dodao je ministar.

Zapad se ne libi da deluje i silom, što je svima dobro poznato na osnovu njegovih akcija u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Avganistanu, Siriji, Ukrajini i drugim zemljama – mada je to samo vrh ledenog brega, ocenio je ruski ministar.

Događaji u međunarodnom polju su skinuli maske sa njihovih lica, i svi su videli da pokušavaju da nametnu samo njima korisne norme i da dijalog ravnopravnih zamene koalicijama u okviru kojih daju sebi za pravo da govore u ime celog sveta, naveo je Lavrov.

Lavrov: Krug naših istomišljenika se stalno povećava

Krug istomišljenika Rusije i Kine u svetu stalno raste, ako se uzme u obzir broj onih koji žele da sarađuju i sa BRIKS-om i sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), poručio je ruski ministar na sastanku sa kineskim kolegom Vang Jijem na marginama Ministarskog saveta BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu.

"Zemlje svetske većine sve pozitivnije gledaju na naše veze sa kineskim prijateljima. Krug naših istomišljenika stalno raste", naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku ministara biće reči o proširenju, "ukazaćemo na put koji je potrebno preći zarad daljeg razvoja asocijacije, a koje će ministri predložiti liderima zemalja članica na samitu u Kazanju u oktobru".

Rusija i Kina imaju posebnu odgovornost i potrebno je da se posvete spoljnopolitičkoj koordinaciji, pre svega u Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, u BRIKS-u, ŠOS-u, Grupi 20, APEK-u i drugim multilateralnim formatima, ocenio je Sergej Lavrov.

I kineski ministar je potvrdio da je za Kinu i Rusiju važno da ojačaju koordinaciju u multilateralnim strukturama kako bi zaštitile svoje legitimne interese i interese zemalja u razvoju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji se održava u Rusiji, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Danas se u Nižnjem Novgorodu održava prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine, kada su se Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

image