Rusija

Kremlj o izborima za Evropski parlament: Desničarske partije za petama proevropskim silama

Liderstvo desničarskih partija u Francuskoj je unutrašnja stvar te zemlje i Rusija se u to ne meša, premda pomno prati situaciju i primećuje da za sada postoji neprijateljski odnos Pariza prema Moskvi, naveo je Dmitrij Peskov
Kremlj o izborima za Evropski parlament: Desničarske partije za petama proevropskim silamaGetty © Ian Walton

Izbori za Evropski parlament su pokazali da evropskim zemljama raste popularnost desničarskih partija, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Iako tek sledi analiza buduće kompozicije Evropskog parlamenta, Moskva primećuje da desničarskim partijama raste popularnost. I bez obzira što su vlast zadržale proevropske sile, vremenom će im desničarske partije biti za petama", naveo je portparol Kremlja.

Rusija pomno prati sve procese, naveo je Peskov.

Uprkos klevetama SAD i EU, Rusija se ne meša u unutrašnju politiku suverenih država, naveo je Peskov.

Prema njegovim rečima, odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne parlamentarne izbore nakon neuspeha glasanja i vođstvo desnice na izborima je unutrašnja stvar Francuske i Rusija se u to ne meša.

"Pratimo situaciju. Za sada postoji neprijateljski odnos francuskih vlasti prema nama", naveo je Peskov.

Preliminarni rezultati ukazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke povećale broj mandata na izborima, pa će tako Identitet i demokratija, koji okuplja stranke krajnje desnice poput "Nacionalnog okupljanja" Marin Le Pen, imati 58 poslanika, dok je ranije imala 49, a Evropski konzervativci i reformisti, kojima pripadaju i "Braća Italije" italijanske premijerke Đorđe Meloni, imaće 72 poslanika, dok su ranije imali 69.

Levica će u novom sazivu imati 35 poslanika, partije koje se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom 45, a ostali 50 poslanika.

image