Rusija

Šojgu: Nuklearne vežbe su adekvatna reakcija na ponašanje Zapada

Sve većem broju zemalja sveta jasno je da je neodgovorno ponašanje SAD dovelo do problema sa kontrolom naoružanja i do degradacije bezbednosne situacije u svetu, kaže doskorašnji ministar odbrane Ruske Federacije
Šojgu: Nuklearne vežbe su adekvatna reakcija na ponašanje ZapadaGetty © Anadolu / Contributor

Vojne vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga su odgovor i adekvatna reakcija na aktivno učešće NATO vojnika u borbama u Ukrajini, kao i na to što je Kijevu dozvoljeno da zapadnim oružjem gađa ruske civilne objekte, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergej Šojgu.

"Podsetiću da su naše vežbe adekvatan odgovor na podršku Zapada kijevskom terorističkom režimu. Osim toga, održavanjem vežbi Rusija je odgovorila na gomilanje vojnog potencijala zemalja NATO-a u blizini granica naše zemlje", objasnio je Šojgu, povodom početka drugog dela vojnih vežbi nestrateških nuklearnih snaga. 

Ova faza, koja je počela danas, predviđa zajedničku pripremu ruskih i beloruskih oružanih snaga za korišćenje nuklearnog oružja. Cilj vežbi je da se osigura bezbednost Savezne države Rusije i Belorusije. 

Komentarišući reakciju javnosti povodom nuklearnih vežbi, Šojgu je ocenio da je ona "suzdržana", budući da je "sve većem broju zemalja sveta jasno da su upravo neodgovorno ponašanje SAD i njihove akcije, koje su usmerene na podrivanje kontrole naoružanja, doveli do degradacije situacije u sferi međunarodne bezbednosti".

Rusija je, podsetimo, saopštila da će početi da realizuje vežbe svojih nuklearnih snaga 6. maja ove godine, nakon što su francuski predsednik Emanuel Makron, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i predstavnik američkog Senata Hakim Džefris počeli da govore "o spremnosti, pa čak i o nameri da pošalju naoružane kontingente u Ukrajinu, odnosno da NATO vojnici stanu pred rusku vojsku", objasnio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, upozorio i da je rusko nuklearno naoružanje četiri puta moćnije od onog koje su Amerikanci bacili na Japan i dodao da je Rusija povećala proizvodnju municije više od 20 puta, te da je sada mnogo ispred neprijatelja u vazduhoplovnoj tehnici.

image