Ukrajinski borci priznali: Posle tri metka pravo na front

Kijev nije obezbedio odgovarajuću vojnu obuku za mobilisane građane, zaključuju ukrajinski vojnici koje je zarobila ruska vojska

Ukrajinski vojnici koji su pali u rusko zarobljeništvo otkrili su za "RIA Novosti" da veći deo pripadnika Oružanih snaga Ukrajine nije prošao odgovarajuću obuku, a da su neki od njih, pre nego što su bili poslati u borbu protiv ruske vojske, do tada ispalili svega tri metka.

Drugi deo zarobljenika priznaje da su ispalili ipak više od tri metka: po jedanaest ili četiri – kako ko. Obuka za korišćenje vatrenog oružja je, kako kažu, ograničena svega na jednu ili dve praktične vežbe na vojnom poligonu.

Sergej Gricaj, jedan od njih, navodi da je tokom šest meseci deo mobilisanih vojnika bio angažovan isključivo na kopanju rovova, zbog čega, kako je priznao, oni ne vladaju nikakvim vojnim veštinama. 

Rovovima je trebalo obmanuti rusku vojsku i učiniti tako da iz vazduha izgleda kao da se na frontu nalazi mnogo više vojnika od onoga kakva je zapravo bila realna situacija u tom trenutku.

"A tamo gde smo mi bili zapravo nije bilo nikoga", objasnio je Gricaj.

I oni koji nisu učestvovali u kopanju rovova iskazali su svoje nezadovoljstvo vojnom obukom. Kako su rekli za "RIA Novosti", na skali od jedan do pet ocenjuju je jedinicom.

"Na poligon smo otišli svega dva puta", rekli su Ukrajinci, dodajući da Kijev nije ispunio obećanje da će mobilisanima biti obezbeđena adekvatna vojna obuka.

Ni obuka u Velikoj Britaniji nije mnogo bolja

Ukrajinski padobranac Dmitrij Procenko, kojeg je ruska vojska zarobila u Krasnolimanskom pravcu, rekao je da su on i neke njegove kolege prošli obuku u Velikoj Britaniji.

Podsetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo nije jedina država koja na ovaj način "pomaže"  ukrajinskim snagama. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je juče na Tviteru da se više od 1.100 ukrajinskih vojnika trenutno nalazi na vojnoj obuci u Evropskoj uniji.

"Poslali su nas na dvadeset dana. Program je lagan: kao pešadija trebalo je da trčimo zajedno po dvoje-troje, a jednom su nas tokom tri dana izvodili u šumu - bili smo opkoljeni i trebalo je da se branimo", rekao je Procenko.

Drugi deo obuke, kako je naveo, pretpostavljao je i treninge u urbanoj sredini.

Ipak, ni ovo ih nije zaista dobro spremilo za aktuelni sukob. Obuka im nije omogućila da steknu veštine koje su im zapravo zaista bile potrebne tokom vojnih zadataka.

"Kada je vaša vojska počela da juriša, shvatio sam da je sve besmisleno. Podigao sam oružje i predao se", priznao je zarobljenik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je govorio o tome da Kijev ne brine o svojim vojnicima koje šalje u sukob, ističući da je za Moskvu, sa druge strane, to jedan od prioriteta. Prošlog meseca, Oružane snage Rusije odlučile su tako da napuste grad Herson kako bi sačuvale svoje ljude.

Nasuprot strategiji koje se drže u Kremlju, mediji su juče preneli informaciju da Kijev namerno šalje neke svoje vojnike u sigurnu smrt tako što zablindira vrata tenkova u kojima se nalaze njihovi borci. Na ovaj način, kako pišu ruski mediji, ukrajinski komandiri im onemogućavaju da napuste tenkove po želji, sprečavajući ih da pobegnu sa bojnog polja.