Dan Rusije – Kako se širom sveta (i svemira) slavio veliki ruski praznik (VIDEO)

Danas ovaj praznik sve više dobija patriotska obeležja i postaje simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke odgovornosti za sadašnjost i budućnost zemlje

Danas, 12. juna, obeležavao se Dan Rusije – jedan od najvažnijih državnih praznika u zemlji.

Tokom dana su pristizale čestitke iz celog sveta (ali i svemira), a mnoge države su u čast velikog ruskog praznika osvetlile svoje znamenitosti bojama ruske zastave.

Širom Ruske Federacije, građani svih uzrasta su uživali u proslavama i svečanim događajima.

U Kremlju je predsednik Rusije Vladimir Putin uručio Državne nagrade Ruske Federacije, a glavne proslave su se, naravno, održale u Moskvi na Crvenom trgu.

Podsećamo, prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike usvojio je na ovaj dan 1990. Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije u kojoj se, između ostalog, navodi da je vrhovna vlast Ustava Rusije i njenih zakona uspostavljena širom zemlje.

Do tada su se mnoge republike SSSR-a već proglasile nezavisnost, pa je ovaj dokument usvojen u uslovima kada su republike postajale samostalne jedna za drugom. Važna prekretnica u jačanju ruske državnosti bilo je usvajanje novog naziva zemlje - Ruska Federacija.

Inače, 12. juna Rusija je pored "nezavisnosti" dobila i svog prvog predsednika. Na današnji dan 1991. godine održani su prvi opštenarodni otvoreni predsednički izbori u istoriji zemlje, na kojima je pobedio Boris Jeljcin.

Još 2001. godine, govoreći u Kremlju na prijemu povodom Dana usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je rekao: "Odbrojavanje naše nove istorije počelo je sa ovim dokumentom. Priče o demokratskoj državi zasnovanoj na građanskim slobodama i vladavini prava. A njen glavni smisao su uspeh, prosperitet i blagostanje građana".

Danas Dan Rusije sve više dobija patriotska obeležja i postaje simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke odgovornosti za sadašnjost i budućnost zemlje.

12. jun 2024 • 19:58

Zastava Rusije dugačka 50 metara na fasadi Doma omladine u Lugansku

U čast Dana Rusije u centru Luganska, aktivisti omladinskih organizacija razvili su zastavu dugačku 50 metara na fasadi Doma omladine.

Niger slavi Dan Rusije: Stotine motociklista sa zastavama vozili ulicama Nijameja

U prestonici Nigera održana je manifestacija posvećena Danu Rusije, u okviru koje su se stotine motociklista vozili centralnim ulicama Nijameja, prenose RIA Novosti.

Burdž Kalifa u Dubaiju osvetljena u bojama ruske zastave povodom Dana Rusije

Vatromet u Vladivostoku u čast Dana Rusije

Dodik čestitao Putinu Dan Rusije: Nastavićemo da jačamo prijateljske odnose na obostrano zadovoljstvo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu praznik Dan Rusije i istakao da Republika Srpska posebno ceni to što je Rusija glasala protiv rezolucije o Srebrenici i stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Opširnije u zasebnoj vesti.

Podignuta zastava ispred muzeja Pobede u Moskvi

Povodom današnjeg praznika ispred muzeja Pobede u Moskvi na Poklonoj gori je svečano podignuta zastava Ruske Federacije.

Kako javlja dopisnik TASS-a, svečanoj ceremoniji su prisustvovali Heroji rada i laureati državne nagrade za 2023. godinu, koji su položili cveće ispred spomenika Večne vatre.

Ruski piloti ofarbali avione u boje ruske trobojke

Piloti ruske sportske avijacije osvetlili su krila svojih aviona u boje ruske zastave i za sve u Moskvi priredili blistav spektakl na nebu. 

"Dragi stanovnici naše velike zemlje! Čestitamo vam praznik! Neka nad našom Otadžbinom bude vedro, mirno nebo, vlada blagostanje i porodična sreća!", poručio je svetski šampion u aero-akrobatici Dmitrij Samohvalov.

Čestitka lidera LNR: Mi smo Rusi, znači pobednici smo

Ruska Federacija ostaje jaka o nepobediva zbog svog naroda, poručio je lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik i čestitao stanovnicima republike Dan Rusije.

"Na današnji dan naročito osećamo ponos za našu veliku državu, osećamo jedinstvo i zajedništvo svih koji u njoj žive. Ujedinjuje nas iskrena ljubav prema našoj Otadžbini i vera u njenu svetlu budućnost", napisao je Pasečnik na Telegramu.

Pasečnik je zajedno sa kolegama položio venac na spomenik "Oni su odbranili Otadžbinu", kada je poručio da stanovnici LNR nisu zaboravili heroje koji su se izborili za slobodu regiona u vreme Drugog svetskog rata, i da se gorde zemljacima koji su 2014. godine ustali u zaštitu Luganska".

"Mi smo Rusi – a to znači da smo pobednici. Srećan praznik, dragi sunarodnici", poručio je Pasečnik.

Mišustin čestitao Dan Rusije

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin čestitao je Dan Rusije i poručio da "ovaj praznik simbolizuje nezavisnost, nacionalno jedinstvo, solidarnost i patriotizam".

"Živimo u velikoj zemlji sa hiljadugodišnjom istorijom, jedinstvenim kulturnim nasleđem i vekovnom tradicijom. A njena sadašnjost i budućnost direktno zavise od građanske odgovornosti svakog od nas, želje da doprinesemo razvoju i prosperitetu naše Otadžbine. Uveren sam da ćemo zajedno sačuvati i uvećati moć Otadžbine, ojačati suverenitet i nacionalnu bezbednost, zaštititi slobodu i blagostanje miliona ljudi", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Vlade Rusije.

I Hersonska oblast slavi

Vojnici Vojne komande Hersonske oblasti i dobrovoljci Hersonskog regionalnog ogranka Jedinstvene Rusije okupili su se na kontrolnom punktu i čestitaju prolaznicima Dan Rusije, javlja dopisnik RIA Novosti.

Svaki prolaznik dobio je belo, plavo crvene lente, nalepnice i male zastave.

"Danas cela naša zemlja proslavlja Dan Rusije, praznik koji simbolizuje moć, veličinu ruske države i jedinstvo višenacionalnog naroda. Praznik koji ujedinjuje građane naše države. Mi iz komande Hersonske oblasti, iskreno čestitamo ljudima svih nacionalnosti i stanovnicima Hersonske oblasti. Želimo mir, napredak i prosperitet našoj Otadžbini – Rusiji", rekao je službenik vojne komande Hersonske oblasti sa kodnim imenom "Svitanje".

Putin: Praznik Dan Rusije je simbol poštovanja zemlje, naših predaka i njihovih pobeda

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskim državljanima Dan Rusije i istakao da ovaj praznik simbolizuje poštovanje prema zemlji, njenoj vekovnoj istoriji, i zavetu predaka i njihovim pobedama.

"U teškim vremenima za zemlju, Ruse ponovo ujedinjuje patriotizam i odgovornost za sudbinu otadžbine. Cela naša zemlja, ceo naš multinacionalni narod podržava naše heroje Specijalne vojne operacije", poručio je Putin.

On je dodao da smatra da je neophodno i istorijski ispravno da se Dan Rusije obeležava kao "simbol neraskidivosti hiljadugodišnjeg puta naše otadžbine".

Detaljnije pročitajte u odvojenoj vesti ovde

Čestitka Ruskog doma u Beogradu

Čestitka iz Jermenije: Pašinjan izrazio nadu da će se razvijati odnosi između Jerevana i Moskve

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan uputio je čestitke predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i premijeru Ruske Federacije Mihailu Mišustinu povodom Dana Rusije i izrazio nadu da će se odnosi između Jerevana i Moskve razvijati.

U pismu upućenom Putinu, Pašinjan je istakao da ovaj važan dan u modernoj istoriji Rusije simbolizuje želju Rusa da otvore novu političku prekretnicu u istoriji zemlje sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom.

"Uveren sam da će se vekovni odnosi između Jermenije i Rusije, zasnovani na nepokolebljivim principima ravnopravnosti i uzimajući u obzir interese naroda dveju zemalja, nastaviti da se razvijaju u konstruktivnom pravcu, pomažući jačanju bilateralne i multilateralne saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa", navodi se u poruci.

Putin čestitao praznik patrijarhu Kirilu: Rusija će prevazići sve izazove

Rusija će sigurno ostvariti svoje ciljeve i prevazići sve izazove, ostajući verna svojim korenima, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u čestitki patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu za Dan Rusije, objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Predsednik je istakao da su tokom vekova, njihovi "preci pošteno služeći otadžbini, svojim radnim dostignućima, borbenim podvizima, talentom i nadahnućem, stvorili veliku silu".

"I mi se uzdamo u ove nepokolebljive moralne smernice, tradicije patriotizma, iskrene ljubavi prema otadžbini. Uveren sam da ćemo, održavajući vezu između vremena i generacija, odanost našim korenima i poreklu, svakako ostvariti svoje ciljeve i prevazići bilo kakve izazove", poručio je Putin.

Gradonačelnik Moskve: Prestonica Rusije vekovima igrala ključnu ulogu u formiranju ruske državnosti

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin čestitao je Moskovljanima Dan Rusije, napomenuvši da je Moskva vekovima igrala ključnu ulogu u formiranju ruske državnosti.

"Dragi Moskovljani, čestitam vam Dan Rusije! Glavni državni praznik proslavljamo sa ponosom na slavnu istoriju otadžbine, sa čvrstim uverenjem da ćemo se izboriti sa svim izazovima i ostvariti nove pobede. Moskva je vekovima igrala ključnu ulogu u formiranju ruske državnosti. A danas je naš grad lokomotiva domaće privrede, pokretač tehnološkog suvereniteta zemlje i jaka pozadina ruske armije", napisao je Sobjanin na Teelgramu.

Sobjanin je zahvalio građanima Moskve na trudu i talentu, pomoći i podršci, veri i ljubavi prema Rusiji i poželeo im dobro zdravlje, dobrotu i uspeh.

Generalni tužilac Krasnov: Želja za odbranom ujedinila narode Rusije u najveću silu

Generalni tužilac Rusije Igor Krasnov čestitao je Rusima Dan Rusije, napominjući da je želja za odbranom svojih nacionalnih interesa i vrednosti ujedinila narode te zemlje u najveću silu. 

"Dragi veterani, viševekovna istorija naše otadžbine je oličenje jedinstva i snage, neraskidivo je povezana sa idealima dobrote i pravde! Želja da brane svoje nacionalne interese i vrednosti ujedinila je narode Rusije u najveću silu", naveo je Krasnov na Telegramu.

Generalni tužilac Ruske Federacije je naglasio da odgovornost za "budućnost zemlje leži na svakom od nas".

"Tužilaštvo će čvrsto braniti supremaciju zakona, štititi prava i interese građana i države, raditi na obezbeđenju reda, bezbednosti i stabilnosti putem nadzora. Uveren sam da će stečeno iskustvo i profesionalizam biti ključ uspešnom rešavanju svih zadataka u korist naše otadžbine", zaključio je.

Zaharova: Svake godine ovaj praznik dobija sve više na smislu

"Imamo mnogo razloga da čestitamo jedni drugima posebne dane, posebne datume vezane za našu zemlju. Kalendar je bukvalno pun: ili je dan velikih pesnika, kompozitora, umetnika, ili osnivanje grada, pa godišnjica regiona, naša pobeda u nekoj bici, izgradnja važnog infrastrukturnog objekta. Ali, postoji Dan koji objedinjuje sve ove čestitke – 12. jun", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Radio Sputnjik, i istakla da ovaj dan svake godine sve više dobija na smislu.

Čestitka za Dan Rusije iz kosmosa

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici čestitali su sunarodnicima Dan Rusije i podsetili ih šta treba da bude ljubav prema otadžbini.

"Dragi prijatelji! Mi, članovi ruske posade Međunarodne svemirske stanice Oleg Kononenko, Nikolaj Čub i Aleksandar Grebenkin, od srca vam čestitamo Dan Rusije, najvažniji praznik naše države!", poručio je Kononenko u video-snimku koji je objavio "Roskosmos".

On je naglasio da je 12. jun - praznik za one koji vole svoju zemlju, njenu veliku istoriju i ponose se njome.

Prema Čubu, "ljubav prema otadžbini je ono što sve spaja".

"Posada je srećna što predstavlja svoju zemlju u svemiru i radi u korist Rusije", poručio je Čub.

Kosmonaut je napomenuo da "ljubav prema zemlji treba da bude aktivna, a da li će Rusija biti uspešna, udobna za život i prosperitetna zavisi od svakog čoveka".

"Iz svemira se jasno vidi koliko je ogromna i lepa naša domovina, u kojoj žive ljudi raznih nacionalnosti, naš zajednički dom, koji se mora poštovati i brinuti. Pripala nam je čast da se rodimo i živimo u najlepšoj državi na Zemlji.
Pamtimo i cenimo ovo. Srećan praznik, prijatelji!", naglasio je Grebenkin.

Medvedev čestitao sugrađanima praznik: Mapa Rusije i u njenom sastavu Ukrajina

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev objavio je čestitku povodom Dana Rusije, animiranu razglednicu koja prikazuje mapu Ruske Federacije.

Naime, mapa se otvara, a njene granice se postepeno ispunjavaju bojama ruske zastave koja se vijori.

Trobojka boji teritoriju Rusije od Kurilskih ostrva na istoku i postepeno stiže do zapadnih granica.

Boje ruske zastave na mapi takođe oslikavaju teritoriju savremene Ukrajine, ne samo njene istočne oblasti (Sumi, Harkov, Poltava), već i Kijev i zapadne oblasti (Lavov, Ivano-Frankivsk, Ternopolj i druge regione).

Medvedev u svojim izjvama često ukazuje na gubitak državnosti Ukrajine i naziva je "bivšom Ukrajinom" ili "zemljom 404".

Predsednica Saveta Federacije: Rusija rešava probleme koji su značajni za celo čovečanstvo

Danas, kada je svet na raskrsnici, Rusija je jedna od retkih zemalja koja predstavlja alternativu ćorsokaku Zapada, navela je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko u svom blogu povodom Dana Rusije.

"Sada, kada je svet ušao u novu fazu ne samo tehnološkog, društveno-ekonomskog, već i civilizacijskog razvoja, budućnost čovečanstva se zaista određuje. Ne preterujem. Svet je na raskrsnici. Ono što se dešava u kulturnom i duhovnom životu Zapada, ne ostavlja sumnju da ono lebdi ka 'oslobođenju' čoveka od svega što ga je činilo i čini upravo čovekom, odnosno osobom, bićem koje misli, oseća, stvara, a ne samo troši", navela je Matvijenko.

Ona je naglasila da je "danas Rusija jedna od retkih koja personifikuje i demonstrira alternativu ćorsokaku Zapada".

Prema njenim rečima, Rusija se najaktivnije i najdoslednije suprotstavlja liniji "dehumanizacije" i vodi bitku za očuvanje civilizacije, koja se zasniva na osnovnim vrednostima humanizma.

Čestitka od vlade Nikaragve

Predsednik i potpredsednik Nikaragve Danijel Ortega i Rosario Muriljo uputili su čestitke predsedniku i narodu Ruske Federacije povodom Dana Rusije, uz napomenu da sa njima dele vrednosti ljubavi, porodice i vere.

"Poštovani brate predsedniče, u ime naroda i Vlade pomirenja i nacionalnog jedinstva Republike Nikaragve i u naše lično ime, primite najsrdačnije čestitke vama, narodu i Vladi Ruske Federacije, povodom obeležavanja 34. godišnjica Dana Rusije", navodi se u čestitki koju su potpisali Ortega i Muriljo.

Managva je dodao da oni slave zajedno sa Rusima u duhu bratskog jedinstva, da "dele vrednosti kao što su ljubav, porodica, vera, sposobnost da se živi u harmoniji i sa nadom".

Kim Džong Un: Rusija će uspeti da izgradi veliku, prosperitetnu i moćnu državu

Severnokorejski lider Kim Džong Un uputio je i telegram čestitku Putinu, u kome je izrazio uverenje u dalje jačanje odnosa dve zemlje i prosperitet Ruske Federacije i Severne Koreje, prenosi Centralna telegrafska agencija (KCNA).

"U ime Vlade i svih naroda Severne Koreje upućujem tople čestitke i prijateljske pozdrave predsedniku Putinu i prijateljskoj vladi i ruskom narodu povodom Dana Rusije", navodi se u čestitki.

Kim Džong Un je ocenio da ruski narod pod "energičnim i vernim rukovodstvom" Putina samouvereno prevazilazi različite spoljne izazove u vidu sankcija i pritisaka neprijateljskih snaga, štiti suverenitet, bezbednost i nacionalne interese i uspešno ide ka izgradnji jake i prosperitetne Rusije.

On je takođe izrazio uverenje da će Rusija uspeti da izgradi "veliku, prosperitetnu i moćnu državu" i "od sveg srca" Putinu poželeo dobro zdravlje i još veći uspeh.

Predsednik Državne Dume: Uprkos izjavama SAD i EU, Rusija se razvija

Rusija se razvija, uprkos izjavama Vašingtona i Brisela da će raskomadati rusku ekonomiju, naveo je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin i ujedno građanima čestitao Dan Rusije.

"Danas je praznik - Dan Rusije. U proteklih više od 10 godina, našoj zemlji je uvedeno više od 21.000 sankcija. Uprkos izjavama Vašingtona i Brisela, da će rastrgati privredu Ruske Federacije, naša zemlja se razvija", napisao je Volodin na Telegramu.

Napomenuo je da Rusija ima istoriju koja datira više od hiljadu godina.

"Rusija je prošla kroz različite periode, ali u najtežim vremenima ljudi su uvek bili ujedinjeni, stajali rame uz rame u odbrani svoje otadžbine", porućio je predsednik Državne dume.

Lukašenko čestitao Putinu Dan Rusije

Rusko-beloruski odnosi savezništva i strateškog partnerstva proširiće se zahvaljujući novim značajnim dostignućima međudržavne saradnje i integracione interakcije, naveo je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u čestitki ruskom lideru Vladimiru Putinu povodom Dana Rusije.

"Ruska državnost se progresivno razvija, oslanjajući se na viševekovno istorijsko iskustvo i tradicionalne duhovne i moralne vrednosti, kontinuitet generacija i patriotizam naroda, najveće bogatstvo i vrednost za Rusiju su bili i ostali njeni građani", poručio je Lukašenko.

On je napomenuo da Putinov "kurs jačanja ljudskog kapitala i široka socio-ekonomska podrška porodicama i mladima stvara neophodan potencijal za izgradnju moći i uspešno prevazilaženje svih teškoća sadašnjeg istorijskog trenutka".

Lukašenko je izrazio uverenje da će višestruki belorusko-ruski odnosi savezništva i strateškog partnerstva nastaviti da se šire zahvaljujući novim značajnim dostignućima međudržavne saradnje i integracione interakcije.

Predsednik Belorusije je Putinu poželeo zdravlje, snagu i energiju u ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka, a stanovnicima Ruske Federacije - prosperitet.

Čestitka ambasade Rusije u Srbiji