Rusija

Gruško: Sve što Zapad danas radi je priprema za rat sa Rusijom

Nova arhitektura bezbednosti trebalo bi da bude usmerena na čitav evroazijski prostor, i u tom smislu, osnovu bi trebalo da čine postojeći mehanizmi u okviru ODKB-a, EAEU-a, ŠOS-a i ASEAN-a, kaže zamenik Sergeja Lavrova
Gruško: Sve što Zapad danas radi je priprema za rat sa Rusijomwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ne vidim da danas postoji bilo kakva perspektiva obnavljanja dijaloga sa NATO-om, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu za "Izvestija", i dodaje da je sve što danas Alijansa radi, zapravo, priprema za potencijalni vojni sukob sa Rusijom. 

"(Vojne) vežbe koje se izvode upravo ukazuju na to da su sada svi koncepti bezbednosti koji su se zasnivali na saradnji odbačeni, i da se NATO vratio bezbednosnim šemama iz perioda Hladnog rata. Nema izgleda da će doći do obnavljanja suštinskog dijaloga (sa Alijansom). Razloga je više: prvi je taj što je NATO proglasio Rusku Federaciju direktnom i neposrednom pretnjom Alijansi", objašnjava Gruško i podseća da NATO proverava rute kojima će prebacivati oružje i tehniku iz Roterdama i drugih luka na obali Atlantskog okeana na "istočni front" u Evropi.

Alijansa razmešta svoje vojne kontingente na istoku, radi na pojednostavljenju različitih procedura za kretanje trupa po evropskom kontinentu, protiv Rusije je pokrenula hibridni rat, a u ekonomskoj sferi uvela je hiljade nezakonitih sankcija, dodaje diplomata. Uz to, podseća, aktivno se radi i na demonizaciji Rusije, a jedan od poslednjih primera za to je poruka da će Rusija, ukoliko NATO izgubi u Ukrajini, već sledećeg dana napasti Poljsku i druge baltičke zemlje. 

Gruško podseća i da su nedavno bile održane najveće NATO vežbe u poslednjih nekoliko decenija – Stedfast difender 24" – prilikom kojih su se uvežbavale i potencijalno ofanzivne operacije usmerene protiv Rusije. Kako kaže, raste i značaj nuklearnog oružja za Alijansu. 

"Na osnovu nedavnih vežbi i iz nedavnih dokumenata vidimo da se uloga nuklearnog oružja u vojnoj strategiji NATO-a i vojnom planiranju samo povećava. Počeli su i razgovori o tome da bi nuklearno oružje moglo da se razmesti u Poljsku i druge zemlje", upozorava Gruško.

Na pitanje kako bi mogla izgledati buduća arhitektura bezbednosti u Evropi, diplomata objašnjava da je dosadašnji bezbednosti sistem propao, jer je "opšteevropska bezbednost bila pretnja po opstanak NATO-a, što SAD nisu mogle da dozvole". Ipak, svet, kako kaže, danas postaje policentričan – "pokretači ekonomskog rasta i političkog uticaja pomeraju se u Aziju", tako da rešavanje bezbednosnih pitanje postaje kompleksnije, jer ima više faktora, te se geografija koju treba uzimati u obzir širi. 

"Zadatak nije da popravimo čašu koju je Zapad razbio, već da idemo putem izgradnje široke evroazijske inkluzivne arhitekture bezbednosti. I treba da počnemo ne od nule, već od postojećih mehanizama. Za nas su to ODKB, EAEU, ŠOS i ASEAN", zaključuje Aleksandar Gruško.

image