Rusija

Patrijarh Kiril: Nasilje i kolonizacija nisu u duhu pravoslavlja

Za razliku od zapadnog, ruski čovek nije donosio smrt i razaranja jer je njegova duhovna suština bila pravoslavna, poručio ruski patrijarh
Patrijarh Kiril: Nasilje i kolonizacija nisu u duhu pravoslavljawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril rekao je danas da ruski narod nikada nije bio kolonizator, kao što je to bio slučaj sa mnogim zemljama na Zapadu, dodajući da je za to zaslužna pravoslavna vera.

Nasilje nikada nije bilo u skladu sa duhom ruskog naroda, naglasio je. 

"Za razliku od mnogih osvajača koji su osvajali Severnu i Južnu Ameriku, Afriku i kolonizovali ove zemlje, donoseći smrt, razaranja i nasilje, što je ostalo zapamćeno kao strašna stranica u istoriji lokalnih naroda, ništa slično se nije dešavalo u Rusiji. I možete da pitate: 'Zašto?' Odgovor je vrlo jednostavan: pravoslavna vera, pravoslavni ljudi nisu mogli da donose sa sobom smrt, uništenje, nasilje, požare i uništenje. To jednostavno nije odgovaralo duhovnoj suštini ruskog naroda", objasnio je patrijarh na besedi posle Svete Liturgije u Uspenskom sabornom hramu Kremlja. 

Današnja beseda bila je priređena u čast praznika Vavedenja Presvete Bogorodice, kao i proslavljanja 390 godina od kako je Jakutija, inače najveća oblasti Ruske Federacije koja se prostire u istočnom Sibiru, ušla u sastav ruske države u 17. veku. 

Tako je i u Jakutiji, kako kaže, "po milosti Božjoj došlo do spoja dve kulture i dva naroda", koji su kasnije počeli da žive zajedno.

Pravoslavna vera je njihov objedinjujući faktor zahvaljujući kojem Jakutija nikada nije doživela krvave sukobe, zaključuje patrijarh Kiril.

image