Putin sa ruskim naučnicima: Sarađivaćemo sa drugim zemljama u oblasti nauke

Predsednik Rusije održava sastanak sa naučnicima Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja

Saradnja Rusije sa drugim zemljama u oblasti nauke i tehnologije će biti obnovljena u budućnosti, a sama ruska nauka ni pod kojim uslovima neće stati, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa naučnicima Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja.

Sve poteškoće političkog karaktera ćemo prevazići, nauka neće stajati na mestu, rekao je Putin na sastanku sa naučnicima.

"Ništa ne držimo pod ključem i ne skrivamo. Otvoreni smo za saradnju, za korišćenje dostignuća koja se pojavljuju zahvaljujući vašem radu. Podržavamo da se rezultati vašeg rada koriste ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama", poručio je Putin.

Sastanku prisustvuju naučnici sa kojima se Putin, kako je rekao, sastajao i u drugim formatima ali je cilj ostao isti – razvoj ruske nauke i ekonomije kao svetske.

"Taj rad ide po planu, koriguje se u skladu sa preporukama naučnog saveta kojih se vlasti pridržavaju", rekao je Putin i zahvalio na saradnji.

Ruski predsednik je pre toga posetio Zajednički institut za nuklearna istraživanja u Dubni i dao odobrenje za pokretanje tehnološko pokretanje akceleratorskog kompleksa NIKA (Nuclotron based Ion Collider facility).

Prema Putinovim rečima, projekat NIKA je povezan sa poznavanjem nastanka i razvoja univerzuma – ne radi se o primenjenoj oblasti nauke, ali, ipak, danas donosi konkretne rezultate za privredu i nauku Ruske Federacije.

Putin je u institutu imao prilike da vidi kolajder teških jona NIKA – tj. akceleratorski kompleks koji ima za cilj da ponovo stvori i proučava u laboratoriji nuklearnu materiju pod ekstremnim uslovima koji su nastali u prirodi u ranim fazama evolucije univerzuma.

Kako je ruskom lideru rekao Grigorij Trubnikov, direktor Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja, glavni zadatak je želja naučnika da razotkriju misteriju nastanka Univerzuma.

Direktor instituta je ukratko objasnio predsedniku kako kolajder funkcioniše: "Vrlo jednostavnim jezikom, ovo je neka vrsta vremenske mašine. Dakle, želimo da razumemo kako i šta se dogodilo u ranom univerzumu. Kako je nastao univerzum, tj. kako je nastala materija."