Rusija

Rusija razrađuje mehanizme zabrane primene ograničenja cena nafte

Prodavaćemo naftu i naftne derivate samo onim zemljama koje će sa nama sarađivati po tržišnim uslovima, rekao potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak
Rusija razrađuje mehanizme zabrane primene ograničenja cena nafte© David McNew / Staff

Rusija neće isporučivati naftu državama koje su uvele ograničenje cene, rekao je potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak.

"Smatramo da je taj instrument netržišni, da nije efikasan i da se grubo meša u tržišne instrumente, da protivreči svim pravilima, Svetskoj trgovinskoj organizaciji, na primer. Želim da istaknem da je naš stav nepromenjen, o tome je govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, a vlada je više puta govorila da je ovaj instrument neefikasan i da se grubo meša u tržište", rekao je Novak.

Prema njegovim rečima, vlada Ruske Federacije već razmatra mehanizme zabrane primene tog ograničenja, prenosi TAS S.

"Prodavaćemo naftu i naftne derivate onim zemljama koje će sa nama sarađivati po tržišnim uslovima, čak i ako budemo morali da donekle smanjimo proizvodnju", naglasio je Novak.

Ograničenje cene od 60 dolara po barelu za rusku sirovu naftu uvele su zemlje G7, EU i Australija, a ono stupa na snagu paralelno sa početkom embarga EU na kupovinu ruske sirove nafte koja se transportuje morskim putem.

Zemlje EU će odluku o ograničenju redovno revidirati, a za njenu promenu biće potrebna jednoglasna odluka svih članica unije.

image