Rusija

Zaharova: Zapadni deo Ukrajine je za Varšavu njena teritorija

Potpisivanjem bezbednosnih sporazuma Kijev želi da ubedi javnost da je međunarodna zajednica uz Kijev, dok zapadne države žele da sa sebe skinu odgovornost za budućnost Ukrajine, kaže portparolka MSP-a Rusije
Zaharova: Zapadni deo Ukrajine je za Varšavu njena teritorijawww.globallookpress.com © Anadolu / Contributor

Zapadni deo Ukrajine Varšava vidi kao deo Poljske i to je jedan od razloga zbog čega se Kijevu ne dopušta da postane članica NATO-a, jer bi njen ulazak u Alijansu značio da cela Alijansa priznaje granice Ukrajine, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Oni to ne čine (ne prihvataju Ukrajinu u NATO) jer čitav niz zemalja, između ostalog i Poljska, ima svoje viđenje kako bi trebalo da izgledaju granice Ukrajine. Zapadni deo Ukrajine, u poslednje vreme, politički estabilšment u poljskoj vidi kao deo svoje države i ta teritorija, prema njihovom viđenju, zasigurno ne bi trebalo da pripada Ukrajini", objasnila je portparolka novinarima.

Govoreći o sporazumu o bezbednosnim garancijama između Ukrajine i SAD, koji je juče potpisan, Zaharova je ocenila da on nema pravnu snagu i napomenula da njegovim potpisivanjem Vašington, ali i druge zemlje, koje su sa Kijevom potpisale slične sporazume, žele da sa sebe skinu odgovornost za budućnost Ukrajine.

"Radi se o tome da su to obični papiri. U principu, ne želim da umanjujem važnost rada sa štampom, ali negde mi se čini da će saopštenja za javnost biti još važnija. Jer oni imaju određenu suštinu, naboj, odražavaju događaje koji su se desili. Ovi sporazumi nisu ništa, nemaju pravnu snagu", rekla je Zaharova danas novinarima, objasnivši da je njihov cilj da se stvori privid podrške Ukrajini. 

Prema njenim rečima, ovakvi dokumenti su potrebni "da se građanima koji ostaju u Ukrajini, a koje Zelenski još nije stavio pod nož, pokaže da je svetska zajednica navodno uz njih". Dokumenti, takođe, sadrže jak emocionalni naboj kako bi se uticalo na Ukrajince da nastave sukob sa Rusijom, objašnjava portparolka MSP-a Rusije.

"Između ostalog smatram da im je ovo potrebno da bi na takozvanu konferenciju u Švajcarskoj došli sa nečim što su kao do sad odradili, opet kvazipravne prirode", dodala je Zaharova. 

SAD i Ukrajina juče su, podsetimo, potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum. On, kako je navela Bela kuća, treba da predstavlja "most ka članstvu Ukrajine u NATO-u". Sporazum je potpisan u Italiji gde se održava samit G7, i on ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona za uključivanje svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine.

Ovo je 16. po redu bezbednosni sporazum koji je Kijev od početka SVO potpisao sa nekom zemljom, a prva u nizu bila je, podsetimo, Velika Britanija.

image