Rusija

Ukratko 14. jun: Putin predložio mirovnu inicijativu, Ukrajina i NATO kategorički odbili

Priština optužuje Srbiju za "genocid", a SAD traže priznanje "Kosova"; Dodik ocenio da kriza u BiH - "poslednjoj evropskoj koloniji" traje 26 godina
Ukratko 14. jun: Putin predložio mirovnu inicijativu, Ukrajina i NATO kategorički odbili© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
  • Bankova ulica (u kojoj se nalazi kabinet ukrajinskog predsednika) je već dovela Ukrajinu i Ukrajince do krajnje tačke, a "novim izjavama žele da liše građane Ukrajine realne šanse za mir", rekla je novinarima portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući to što je Kijev odbio mirovni predlog predsednika Rusije Vladimira Putina.
  • Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "Kosovska agencija za verifikaciju poslala obaveštenja Srbima koji su vlasnici stanova i koji su te stanove decenijama unazad otkupljivali od preduzeća poput ′Trepče′, sa zahtevom da se isele", uz pretnju da će "ukoliko to ne učine, biti prinudno iseljeni".
  • Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH dešava kriza koja traje 26 godina i u kojoj su Srbima data prava, a zatim oduzeta u korist Bošnjaka, kao i da je BiH poslednja kolonija u Evropi.
  • NATO ima 500.000 vojnika u pripravnosti, poručio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, a pred samit u Švajcarskoj, na kojem će se razgovarati o ukrajinskoj krizi.
image