Putin razgovarao s predsednikom Kirgistana: Dalji razvoj saradnje

Dvojica lidera razgovarali su i o nekim aspektima interakcije u okviru Evroazijske ekonomske unije, saopštio je Kremlj

Predsednici Rusije i Kirgistana Vladimir Putin i Sadir Japarov razgovarali su telefonom o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja bilateralne saradnje, saopštio je Kremlj. 

"Razgovarano je o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja bilateralne saradnje, kao i o nekim aspektima interakcije u okviru Evroazijske ekonomske unije", navodi se u saopštenju.

Poslednji put, dvojica lidera su se sastala početkom maja u Moskvi, kada je Sadir Japarov došao na samit lidera zemalja EAEU i na paradu u čast Dana pobede.

Osim toga, Putin i Japarov planiraju da učestvuju na samitu Šangajske organizacije za saradnju, koji će biti održan 3-4. jula u Astani.

Krajem oktobra prošle godine, Putin je tokom sastanka sa liderom Kirgizije najavio da Ruska Federacija i Kirgizija prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama.

"Naše zemlje prelaze na nacionalne valute u trgovinskim obračunima i grade stabilne kanale kreditne i bankarske saradnje. Kao rezultat toga, udeo rublje u komercijalnim transakcijama dostigao je impresivnih 83 odsto", kazao je ruski lider.

Putin je dodao da je trgovinski promet između Moskve i Biškeka samo u prvih šest meseci ove godine porastao za skoro 18 odsto.