Ukrajinske trupe granatirale Lugansk i Donjeck, devet osoba poginulo

Kao posledica granatiranja izbio je požar u nekoliko stambenih zgrada a na udaru se našao i Hram Rođenja Hristovog i studentski dom

Devet osoba ubijeno je danas nakon što je Ukrajina granatirala grad Alčevsk u LNR, saopštio je jedan od komandanata Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.
Kako je rekao, ispaljeno je šest raketa iz HIMARSA, nastavlja se spasilačka operacija, prenose "RIA Novosti".

Oružane snage Ukrajine su jutros granatirale centralni Vorošilovski okrug u Donjecku. Povređena su dva civila, među kojima i tinejdžer, preneo je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

"Usled noćnog granatiranja Vorošilovskog okruga u Donjecku od strane oružanih formacija Ukrajine, dve osobe su povređene, među kojima je i tinejdžer rođen 2007. godine", navodi se u izveštaju štaba.

Oružane snage Ukrajine su ispalile deset raketa iz višecevnog raketnog sistema Grad na Vorošilovski okrug u Donjecku. Prema rečima gradonačelnika Alekseja Kulemzina, u posledicama granatiranja dve zgrade su se zapalile, a prozori su razbijeni na nekoliko kuća, prenose "RIA Novosti".

Danas u 5.55 napadnuta su i tri studentska doma Državnog instituta Donbas nakon čega su, prema dosadašnjim podacima poginule 3 osobe, još 15 je povređeno, izjavio je Leonid Pasečnik, vršilac dužnosti šefa LNR.

"Format učenja na daljinu je unapred uveden u gradu, zahvaljujući čemu studenti nisu stradali. Međutim, hosteli su korišćeni za smeštaj interno raseljenih lica koja su pobegla od ukrajinske agresije i građevinara koji su stigli u Donbas da grade i obnavljaju", dodao je on.

Stručnjaci predstavništva LNR-a iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine pronašli su i bezbedno izvukli iz ruševina studentskog doma u Alčevsku neeksplodiranu municiju američkog MLRS HIMARS, saopštio je ekspert  predstavništva Aleksij Hetmanski.

Ukrajinski vojnici su tokom jutra ispalili više od 20 granata na Donjeck i još četiri naselja, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

"Zabeležena je vatra Oružanih formacije Ukrajine u pravcu: 09:20 – naselje Krasnogorovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 152 mm", navodi se u saopštenju centra.

Osim toga, u 08:20 ukrajinski vojnici ispalili su pet granata na Nikitovski okrug Horlivka, Jasinovatu, na Jakovlevku i Majorsk.

U Kremlju je 30. septembra održana ceremonija potpisivanja sporazuma o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije na osnovu održanih referenduma.