Rusija

Putin i Džong Un potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu, pa se provozali "aurusom" (VIDEO)

Ovo je prva Putinova poseta Severnoj Koreji nakon 24 godine. Putin i Džong Un su razgovarali o međunarodnoj saradnji, bezbednosnim i drugim pitanjima

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik DNR Koreje Kim Džong Un potpisali su danas Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje koji, između ostalog, predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednog od potpisnika.

Ruski predsednik doputovao je juče u državnu posetu DNR Koreji, a na aerodromu Sunan u Pjongjangu ga je dočekao Kim Džong Un. Danas su održani zvanični susreti dvojice državnika u okviru prijateljske državne posete, a Putin i Džong Un su razgovarali o međunarodnoj saradnji, bezbednosnim i drugim pitanjima.

Razgovori između Putina i Kim Džong Una trajali su duže nego što je planirano.

Organizatori su za ovaj sastanak izdvojili oko sat vremena, ali je on trajao oko dva i po sata, javio je TASS.

Ovo je prva Putinova poseta Pjongjangu nakon 24 godine. 

Putin je Kim Džong Unu poklonio novu limuzinu "aurus", u kojoj ga je i provozao, kao i set za čaj, dok je predsednik Putin dobio nekoliko vrednih umetničkih dela, uključujući slike i biste, prenela je ruska agencija TASS.

Putin je uoči odlaska u Pjongjang odobrio nacrt Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa DNR Korejom koji je potpisan na sastanku sa liderom republike Kim Džong Unom.

Po završetku posete, Putin će otputovati u državnu posetu Vijetnamu.

Sve najnovije vesti o pesti ruskog lidera Severnoj Koreji pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 19. jun 2024 • 18:54

    18:54

    Putinova poseta viđena očima Zapada

    Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji, a naročito potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu, uznemirili su Zapad.

    Opširnije čitajte OVDE

  • 18:37

    Pjongjang zadovoljan Putinovom posetom

    Ambasada Severne Koreje u Moskvi saopštila je da je Pjongjang zadovoljan rezultatima posete ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenivši da se radi o "istorijskom susretu".

    "Drug Kim Džong Un danas je najavio svečani početak savezničkih odnosa između naše dve zemlje i uverio da će vlada i Komunistička partija Severne Koreje, u trenutnoj teškoj međunarodnoj situaciji, dodatno ojačati stratešku komunikaciju sa Ruskom Federacijom i da će uvek, bezuslovno podržavati sve političke smernice ruskog rukovodstva", saopštili su iz ambasade, prenose RIA Novosti.

  • 17:25

    London: Poseta Putina Pjongjangu je upozorenje

    Britanski ministar odbrane Grant Šaps smatra da bi posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji trebalo oceniti kao upozorenje Zapadu.

    "Na čudne scene posete Putina Severnoj Koreji treba gledati kao na upozorenje. Nova osa tiranije radi na potkopavanju naših sloboda", napisao je Šaps na Iksu povodom parade koja je organizovana u čast ruskog lidera. 

    Ministar odbrane Velike Britanije je dodao i da bi London trebalo da ojača svoje oružane snage kako bi mogao da suzbije Moskvu i Pjongjang. 

  • 17:09

    Poseta Putina Severnoj Koreji je završena

    Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Severnoj Koreji je završena, javljaju ruski mediji.

    Lideri su razgovarali ukupno više od 11 sati.

    Severnokorejski lider Kim Džong Un je ispratio Putina do samog aviona.

    Odmah po dolasku na pistu, počeo je da svira vojni orkestar i to kompoziciju "Pesma sreće", specijalno osmišljenu za osnivača Severne Koreje Kim Ir Sena.

    Vladimir Putin i Kim Džong Un su prošli pored hiljada ljudi koji su mahali cvećem, zastavama i balonima u znak pozdrava ruskom predsedniku. Neposredno pre ulaska u avion, Putin i Kim su još o nečemu razgovarali, nakon čega se ruski lider uputio u avion. Putin se zatim zaustavio, i lagano poklonio okupljenom narodu i u znak pozdrava mahnuo.

    Sledeća destinacija koju će Putin posetiti je Vijetnam. 

  • 15:47

    Putin i Kim Džong Un posetili pravoslavnu crkvu u Pjongjangu

    Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un posetili su pravoslavnu crkvu Svete Životvorne Trojice, koja se nalazi u Pjongjangu.

    Hram se nalazi u četvrti Čonbek u okrugu Ranan, grada Pjongjanga, zbog čega je drugi, češći naziv među Korejcima hram Čonbek.

    Izgradnja hrama je započeta po ličnom naređenju Kim Džong Ila, koji je, impresioniran posetom crkvi Svetog Inokentija Irkutskog u Habarovsku, tokom svog putovanja na ruski Daleki istok u avgustu 2022, dao uputstva za izgradnju prve pravoslavne crkve u Pjongjangu.

    U junu 2003. godine, arhiepiskop Kaluški i Borovski Kliment, prvi zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske Patrijaršije, održao je ceremoniju polaganja temelja hrama.

    Zgrada hrama je izgrađena u roku od dve godine skoro u potpunosti o trošku budžeta Severne Koreje.

    Zvona, ikone i crkveni pribor obezbedila je Ruska pravoslavna crkva. Administracija Primorske teritorije i pojedini ruski privrednici donirali su sredstva za izgradnju hrama, a svu moguću pomoć pružili su i zaposleni u ambasadi.

  • 15:42

    Šta je bilo na meniju Putina i Kim Džong Una?

    Korejska jela, uključujući piletinu sa prilogom od lekovite bundeve, guksu sa goveđim mesom i bakalarom u obliku belog cveta, ponuđena su gostima državnog prijema u ime predsednika Severne Koreje Kim Džon Una.

    Kako se vidi u meniju, gostima su ponuđena pačja džigerica sa tartufima, salata od jastoga, raznovrsna salata od ribe i povrće sa sirom.

    Za glavno jelo, učesnicima su ponuđeni pileći tah sa insamom i lekovitom bundevom, bakalar dinstan u obliku belog cveta, pohovana jagnjetina, kuvani plodovi mora i guksu sa goveđim mesom.

    Za desert su gosti mogli da probaju čokoladne kolačiće i sladoled od kreme i borovnice.

    Za piće organizatori su pripremili čaj od insama i od aronije.

  • 14:46

    Putin zahvalio na izbalansiranom stavu po pitanju Ukrajine

    Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas zahvalnost rukovodstvu Severne Koreje na izbalansiranoj politici po pitanju ukrajinske krize, javljaju ruski mediji.

    Putin je na svečanom prijemu istakao da se Moskva i Pjongjang danas "zajedno bore protiv hegemonije i neokolonijalizma SAD i njihovih satelita", te dodao da Rusija i Severna Koreja pružaju otpor pokušajima da im se nametnu tuđi modeli razvoja i tuđe vrednosti. 

  • 14:36

    Američki analitičar: SAD ni na koji način ne mogu uticati na savez Rusije i Severne Koreje

    Ogroman broj sankcija koje je Vašington uveo Severnoj Koreji od 2006. godine, a kojima je pokušao da "kazni" Rusiju, nije uticao na sve veću saradnju Moskve i Pjongjanga, izjavio je američki stručnjak za spoljnu politiku Danijel Depetris.

    "SAD su nametnule veoma oštar režim ekonomskih sankcija Severnoj Koreji, čak i pre nego što su izveli svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine. Broj tih sankcija se brzo povećao u narednih 17-18 godina nakon toga. Izgleda da nemaju nikakvog efekta", kazao je Depertis.

    Prema njegovim rečima, u ovom trenutku, Severna Koreja je majstor u izbegavanju sankcija i ima veliko iskustvo u rukovanju novcem koji zaobilazi zapadni finansijski sistem.

    "Imaju mnogo iskustva u korišćenju diplomata u inostranstvu da taj novac vrate u Severnu Koreju. Dakle, ne samo da su dobre diplomate, već su i odlični u zarađivanju novca za režim. A Rusi su očigledno jedna od zemalja sa najviše sankcija u svetu danas, ali te sankcije do sada nisu imale uticaja na Putinove proračune", istakao je.

  • 14:32

    Kim Džong Un: Sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom je velika stvar

    Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji je danas zaključen sa Moskvom, je "važan događaj" i sjajan rezultat, koji je postignut zahvaljujući naporima predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je severnokorejski lider Kim Džong Un na svečanom prijemu posvećenom dolasku predsednika Rusije. 

    "Nema sumnje da će Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu kao grandiozan, veliki program pouzdano garantovati korejsko-ruske savezničke odnose u narednih sto godina. On u potpunosti doprinosi održavanju mira i stabilnosti u regionu, pomaže izgradnji jakih država i ide u prilog zajedničkim interesima naše dve zemlje, Koreje i Rusije", rekao je Kim Džong Un.

    U pitanju je, kako je objasnio, do sada najmoćniji međudržavni dogovor Rusije i Severne Koreje, prenele su RIA Novosti. 

  • 13:19

    Zaharova: Zapad histeriše zbog Putinove posete DNR Koreji

    Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Pjongjangu izazvala je oštru reakciju Zapada, ocenila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za radio "Sputnjik".

    Rusija je deo azijsko-pacifičkog regiona i ima puno pravo na sopstvenu politiku na ovom prostoru, istakla je Zaharova i dodala da azijske zemlje pokazuju mnogo odgovorniji pristup izgradnji međunarodnih odnosa nego članice NATO.

    Zaharova je istakla da ju je "pogodila odbojnost koju neki osećaju prema DNRK" u pogledu činjenice da se zemlja, navodno, ne razvija kako treba i objasnila da DNR Koreja ide svojim specifičnim putem, koji nosi mnogo poteškoća", samo zato što je ona bila meta nehumane mržnje Vašingtona koja traje decenijama.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

image