Rusija

Povratak kući po cenu života: Ukrajinski dron usmrtio civila u Harkovskoj oblasti

Ukrajinske snage napale su "kamikaza" dronom vozilo sa civilima koji su se kretali prema selu Tavolžanka Harkovske oblasti gde se nalazi njihova porodična kuća koju su privremeno napustili zbog sukoba. Jedna osoba je preminula, a druga ranjena
Povratak kući po cenu života: Ukrajinski dron usmrtio civila u Harkovskoj oblastiGetty © Andre Alves/Anadolu

Ukrajinske snage ponovo su napale civile, ovoga puta su dronom pogodile civilno vozilo usled čega je jedna osoba je poginula a druga ranjena, saopštila je Uprava unutrašnjih poslova ruske vojno-civilne administracije Harkovske oblasti na Telegramu

"Usled udara dronom uništeno je vozilo marke 'niva'. Prema preliminarnim podacima, u vozilu su bila dva civila, prisilni migranti iz Harkovkse oblasti, koji privremeno žive u gradu Valujki, u Belgorodskoj oblasti. Cilj njihovog putovanja bila je poseta porodičnoj kući u selu Tavolžanka, gde su ranije živeli. Od posledica granatiranja jedan civil je poginuo na licu mesta. Druga žrtva je zadobila višestruke povrede", navodi se u saopštenju.

Napad na vozilo sa civilima je izvršen ukrajinskim "kamikaza" dronom na putu između sela Bogdanovko i Tavložanka u Harkovskoj oblasti, preciziraju u upravi.

Centar koji beleži ratne zločine pokrenuo je krivični postupak zbog genocida, narušavanja zdravlja civila koje je prouzrokovalo smrt i zbog korišćenja zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

"Stanovnici teritorija koje privremeno kontroliše Kijev u Harkovskoj oblasti mogu prijaviti kršenje zakona Telegram botu (@mvd_kharkov_ru_bot) za povratne informacije Odeljenja unutrašnjih poslova Harkovske oblasti", poručuju iz uprave. 

Komentarišući napad ukrajinske vojske na civilne ciljeve na teritoriji Rusije, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je primetila da zbog velikih neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na frontu, kijevski režim nastoji da iskali bes i da se osveti civilnom stanovništvu Rusije, izlažući ga vatri iz raznih vrsta NATO naoružanja.

Kako je istakla, Banderine pristalice zapravo i nemaju nikakvo drugo oružje.

image