Rusija

Novo strateško partnerstvo: Šta znači Sveobuhvatni sporazum za Moskvu i Pjongjang?

Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje je veliki korak ka stvaranju novog multipolarnog sveta
Novo strateško partnerstvo: Šta znači Sveobuhvatni sporazum za Moskvu i Pjongjang?© Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Tokom državne posete Vladimira Putina DNRK potpisan je Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje i niz bilateralnih sporazuma. Detalji ugovora su još uvek nepoznati, njegov tekst još nije objavljen, ali se već vide prve konture budućeg partnerstva, koje se može nazvati istorijskim. 

"Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje je dokument koji je zasnovan na našoj želji da podignemo odnose na viši nivo", rekao je Putin, obraćajući se medijima nakon zvaničnih sastanaka sa severnokorejskim liderom u Pjongjangu.

Severnokorejski lider je sa svoje strane rekao da Sporazum nosi konstruktivan miroljubivi, odbrambeni karakter i podrazumeva uzajamnu zaštitu u momentu stvaranja novog multipolarnog sveta slobodnog od nasilja i nametanja tuđe volje.

Osim sporazuma o strateškom partnerstvu, potpisana su još dva značajna dokumenta. Prvi je Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Demokratske Narodne Republike Koreje o saradnji u oblasti zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke.

"Prethodni sporazum o saradnji potpisan je 1977. godine sa SSSR-om. Novi format sporazuma je zapravo ponovno pokretanje ranije postojećeg dokumenta, ali sa savremenim zadacima i oblastima saradnje. Ovo se odnosi na borbu protiv zaraznih i nezaraznih bolesti, u oblasti nege majki i dece, transplantologije, ortopedije. Razgovaramo i o pitanjima saradnje u snabdevanju medicinskim proizvodima", objasnio je ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško. 

Drugi dokument je Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Demokratske Narodne Republike Koreje o izgradnji graničnog drumskog mosta preko reke Tumanaja. Trenutno na granici Rusije i DNRK postoji železnički most, dok će novi omogućiti razvoj trgovine i turizma.

Nakon potpisivanja svih sporazuma može se slobodno reći da su odnosi među RF i DNR Koreje podignuti na viši nivo, a Pjongjang je postao jedan od glavnih saveznika Moskve, na nivou Belorusije, Kine i Irana. 

Šta DNRK može dati Rusiji

Zemlja se smatra jednim od lidera u proizvodnji granata i raketne municije, što je za Rusiju strateški važno u kontekstu Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Vojno-industrijski kompleks DNRK je u stanju da proizvodi gotovo sve vrste oružja, uključujući i nuklearno. Poseban akcenat u DNRK stavljen je na proizvodnju tenkova i oklopnih vozila, municije za tešku artiljeriju (uključujući minobacače za mine), krstarećih i kvazibalističkih projektila različitog dometa.

Severnokorejska preduzeća su u bliskoj saradnji sa iranskim vojno-industrijskim kompleksom, što im omogućava da za kratko vreme proizvode mnogo visokotehnološkog oružja.

"Zemlja koja je preživela glad i tešku kombinaciju sankcija i tri godine samoizolacije tokom epidemije virusa korona, a preživela je i najdugovečniju zemlju socijalističkog logora, SSSR, samo po sebi sugeriše da zemlju treba shvatiti ozbiljno i analizirati njena iskustva. Za razliku od 'američkog svetskog poretka zasnovanog na pravilima', Moskva i Pjongjang će graditi svetski poredak zasnovan na pravdi", kaže za RT Konstantin Asmolov, kandidat istorijskih nauka, predavač na Katedri za istoriju zemalja Dalekog istoka i jugoistočne Azije, Institut za azijske i afričke studije Moskovskog državnog univerziteta.

Šta Rusija može dati DNRK

Rusija, zauzvrat, ima značajnu količinu tehnologija koje nisu dostupne DNRK u trenutnom tehnološkom ciklusu. Pre svega, reč je o vazduhoplovnim tehnologijama (hipersonika, lovci pete generacije i vozila generacije 4++, unapređenje balističkih raketa za podmornice i balističkih raketa baziranih na silosima), kao i o naoružanju interkontinentalnog dometa koje Pjongjang može da dobije po sporazumu sa Rusijom. Rusija je takođe u mogućnosti da pomogne DNRK u razvoju poljoprivrednih, prehrambenih, medicinskih i energetskih projekata.

Sveobuhvatni sporazum o partnerstvu između Ruske Federacije i DNRK je snažan signal Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji da ne pokušavaju da zaoštravaju situaciju u regionu, kaže za RT Jevgenij Kim, vodeći istraživač Centra za korejske studije pri Institutu Kine i savremene Azije Ruske akademije nauka. On je podsetio da su u prva četiri meseca ove godine Amerikanci izveli 80 vežbi sa južnokorejskom vojskom.

"Na jednu od njih su pozvali japansku mornaricu, a drugi put su pozvali japansku avijaciju na iste vežbe. Amerika je, naravno, previše srećna što povezuje njih trojicu u vojni savez i tako pokušava da se obračuna sa Severnom Korejom", govori Kim. 

Vojni savez Ruske Federacije i DNRK

Sporazum koji su potpisale Rusija i DNRK predviđa pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana. O kakvoj reakciji Rusije je reč još uvek nije poznato, ali na teritoriji DNRK može se pojaviti ruska vojna baza ili drugi vojni kontingent nalik onome u Siriji. 

DNRK, zauzvrat, može da obezbedi snabdevanje određenim vrstama konvencionalnog naoružanja neophodnog za vođenje konvencionalnog ratovanja visokog intenziteta.

"Severna Koreja je, bez ikakve ozbiljne pomoći spolja, uspela da postane član nuklearnog kluba, imajući nuklearno oružje i veliki izbor vozila za isporuku, mislim da to nešto govori o sposobnostima severnokorejskog vojno-industrijskog kompleksa", dodaje Konstantin Asmolov. 

Nije bilo zvaničnih planova da se Severna Koreja pozove u postojeće blokove, ali bi jedna od opcija mogla da bude ulazak DNRK u ODKB. Takođe, BRIKS može da se proširi na račun ove zemlje. Međutim, u ovom trenutku ne možemo isključiti stvaranje novog vojnog bloka (verovatno zajedno sa NR Kinom) u cilju održavanja stabilnosti u zemljama jugoistočne Azije. 

image