Rusija

Azijska turneja ruskog predsednika: Putin stigao u Vijetnam, sutra razgovori sa zvaničnicima

Putin je u posetu starom savezniku doputovao iz Severne Koreje

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Vijetnam.

Avion ruskog lidera sleteo je na aerodrom u Hanoju.

Kako je ranije saopštila pres služba Kremlja, Putin će održati sastanke sa sva četiri lidera zemlje – generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Trongom, predsednikom To Lamom, premijerom Fam Min Tinom i predsednikom skupština Tran Tan Manom.

Prema rečima pomoćnika predsednika Jurija Ušakova glavni program dvodnevne posete biće organizovan u četvrtak.

Nakon razgovora sa zvaničnicima, planirano je usvajanje bilateralne zajedničke izjave kojom će se potvrditi principi sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje. Pored toga, biće potpisan niz dokumenata o saradnji u različitim oblastima.

"Poseta takođe simbolizuje činjenicu da su naši odnosi prilično uznapredovali... Ove godine se navršava 30 godina od potpisivanja Ugovora o osnovama prijateljskih odnosa", rekao je Ušakov.

Prema njegovim rečima, šef države će se sastati i sa diplomcima sovjetskih i ruskih univerziteta i položiti vence na Spomen-obeležje palim herojima i Mauzolej Ho Ši Mina.

Putin je u Vijetnam stigao iz Severne Koreje gde je sa liderom Kim Džong Unom potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu.

Poseta zemlji kojoj se Zapad "udvara" dokaz je da Moskva i dalje ima snažne veze na Istoku, a sam Vijetnam je dugogodišnji partner i saveznik Rusije, ocenjuju mediji i analitičari.

image