Putin u Hanoju: Rusija razmišlja o promenama nuklearne doktrine

Stav Rusije i Vijetnama se poklapa o mnogim pitanjima, držimo se principa nemešanja u unutrašnje poslove drugih država, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa To Lamom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je završio zvaničnu posetu Vijetnamu u koju je stigao, nakon dvodnevne posete Severnoj Koreji. Na kraju posete Hanoju, ruski lider Vladimir Putin sumirao je rezultate svoje posete dvema državama. 

Predsednici Rusije i Vijetnama su potpisali zajedničku izjavu o daljem razvoju strateškog partnerstva, a potpisano je 15 bilateralnih sporazuma. Reč je o sporazumima o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, visokog obrazovanja, pravosudnih institucija, poreskih službi i carine.

Nakon održanih sastanaka predsednik RF Vladimir Putin je izjavio da je potpisana zajednička izjava, dokument koji se poklapa sa principima rusko-vijetnamskog strateškog partnerstva, u kojem se nalaze orijentiri za dalji razvoj saradnje dve države. Dodao je i da ove dve zemlje dosledno prelaze na nacionalne valute u međusobnom plaćanju.

Putin se osvrnuo i na rastuće bezbednosne pretnje, ukazujući da neprijatelj radi na snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja, što može zahtevati promenu ruske nuklearne doktrine.

Predsednik Vijetnama To Lam je izjavio da Putinova poseta ima veliki značaj i da im je odnos sa Ruskom Federacijom jedan od prioriteta u spoljnoj politici.

Takođe, dodao je da je dogovoreno jačanje saradnje u sferi odbrane i bezbednosti.

"Zajedno ćemo se boriti protiv novih pretnji u toj oblasti", prokomentarisao je vijetnamski lider.

U čast ruskog lidera je upriličen svečani doček, ispred Predsedničkog dvorca u Hanoju, gde ga je dočekao predsednik Vijetnama To Lam.

Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine.

Putin je doputovao u sredu uveče u Vijetnam, nakon posete Severnoj Koreji tokom koje je sa liderom te zemlje Kim Džong Unom potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu. 

Najnovije vesti o Putinovoj poseti pratili ste uživo u blogu RT Balkan. 

20. jun 2024 • 19:42

Putin otputovao iz Vijetnama

Predsednik Rusije Vladimir Putin je otputovao iz Vijetnama, nakon zvanične posete toj zemlji.

Putin  se tokom posete sastao sa predsednikom Vijetnama To Lamom. Razgovarao je i sa diplomcima ruskih univerziteta, a na kraju je imao završnu konferenciju za novinare, gde je sumirao rezultate posete Vijetnamu i Severnoj Koreji.

Putin: Ako je uslov Kijeva za pregovore povlačenje ruskih snaga - to se nikada neće desiti

Putin je još jednom naglasio da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom i da je spremna da nastavi dijalog na osnovu sporazuma u ​​Minsku i Istanbulu.

"Ako je uslov Kijeva za pregovore povlačenje ruskih snaga - to se nikada neće desiti", objasnio je on.

Putin iz Hanoja: Zapad će smeniti Zelenskog u prvoj polovini 2025. godine

Vladimir Putin je rekao da predviđa da će Zapad Zelenskog smeniti u prvoj polovini sledeće godine, a pre toga ga okriviti za sve nepopularne odluke koje će biti primoran da donese.

"Na Zapadu jednostavno ne žele da ga menjaju (Zelenskog), nije još vreme. Mislim da je to očigledno svakom čoveku. Sve nepopularne odluke, uključujući i snižavanje starosne granice za regrutaciju, sve. Zatim će ga zameniti. Mislim da će se to desiti u prvoj polovini sledeće godine", rekao je ruski lider.

Putin: SAD i EU huškaju Ukrajince da po svaku cenu potisnu naše jedinice do granica

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zapadne zemlje huškaju Ukrajinu na pokretanje nove ofanzive koju bi potom predstavili kao strateški uspeh 2024. godine.

"Znamo da na određeni način Amerikanci i Evropljani guraju Ukrajince da po svaku cenu potisnu naše jedinice na državnu granicu (od pre državnog udara 2014), da planiraju da to predstave kao veliki uspeh 2024. godine u vezi sa budućim samitom NATO-a i izborima u SAD", rekao je ruski lider na konferenciji za novinare u Vijetnamu .

On je poručio da će pokušaji da se Rusija istisne iz oblasti Harkova dovesti do gubitaka za kijevsku stranu.

Putin upozorio Seul da ne isporučuje oružje Kijevu

Ruski predsednik je na konferenciji za medije upozorio Seul da ne snabdeva Ukrajinu oružjem.

Ako Seul ipak isporuči Kijevu oružje, Rusija bi kao odgovor mogla da donese odluke koje se neće dopasti rukovodstvu Južne Koreje, naglasio je predsednik RF.

Rusija razmišlja o promenama svoje nuklearne doktrine

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da Rusija razmišlja o promenama svoje nuklearne doktrine, dodajući da Rusiji još nije potrebna sposobnost da pokrene preventivni nuklearni udar.

"Ruska Federacija obraća pažnju na globalne promene u sferi bezbednosti", rekao je Putin, komentarišući mogućnosti izmene nuklearne doktrine.

Putin: Naša mirovna ponuda ima rok trajanja i zavisiće od situacije na terenu

Vladimir Putin je na konferenciji za novinare u Hanoju rekao da je reakcija Zapada na njegove mirovne inicijative očekivana, ali da "nihilizam" u pogledu mirovnih predloga Moskve neće trajati večno.

"Što se tiče reakcije naših takozvanih partnera, rekli ste da nisam očekivao. Baš suprotno, očekivao sam upravo takvu reakciju u prvoj fazi. Šta će biti kasnije, vreme će pokazati. Sve će zavisiti od situacije na terenu. Mislim da će neki razumni političari ipak razmišljati o tome da li su predlozi koje sam dao realni, objektivni i u skladu sa interesima ugovornih strana i cele Evrope, između ostalog, da li oni zaista želi da okončaju sukob u centru Evrope", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Putin je dodao da nema novina u sporazumu Rusije i Severne Koreje, i uporedio međunarodne sankcije protiv Severne Koreje sa blokadom Lenjingrada.

Predsednik je naglasio da se Kolektivni zapad prema Pjongjangu može odnositi kako hoće, ali je uvođenje sankcija iz političkih razloga nehumano.

On je naveo i da nema potrebe da se vojnici iz DNRK koriste u sukobu u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Rusija očekuje da će njena saradnja sa Severnom Korejom biti odvraćajući faktor.

Putin je ponovio da, kao odgovor na isporuke oružja Ukrajini, Rusija ne isključuje isporuke oružja međunarodnim faktorima koji bi mogli  da ga koriste protiv interesa Kolektivnog zapada.

"Neka Zapad razmisli o tome gde će to završiti kasnije", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je ta koja je izvršila agresiju, ne na Rusiju, nego na republike Donbasa, koje tada još nisu bile deo Ruske Federacije, a sporazum o uzajamnoj pomoći sa Pjongjangom se odnosi na eventualnu agresiju na Rusku Federaciju.

"Rusija ni od koga ne traži pomoć da bi završila Specijalnu vojnu operaciju", istakao je ruski predsednik.

On je ocenio da se nade Ukrajine u zakulisne pregovore sa Zapadom nisu ostvarile.

"Kijev nije zainteresovan za održavanje izbora i zauvek će ih odlagati", rekao je Putin govoreći o činjenici da je doskorašnjem predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom krajem maja istekao legalni mandat.

Vladimir Putin posetio je Grand operu u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama

Bivši studenti ruskih univerziteta dočekali Putina ovacijama

Vijetnam je organizovao poseban prijem za ruskog predsednika u Velikom pozorištu opere, gde su Vladimira Putina ovacijama dočekali bivši studenti ruskih i sovjetskih univerziteta.

Najbitnije iz zajedničke izjave Putina i To Lama

  • Vijetnam pozdravlja to što je Vladimir Putin ponovo izabran za predsednika Rusije, uzimajući u obzir koliko narod podržava njegovu spoljnu politiku.
  • Dogovoreno je jačanje saradnje, između ostalog i putem novih mehanizama.
    U planu je razvoj saradnje u sferi politike, trgovine, ekonomije, investicija, u energetici, poljoprivredi, naftnoj industriji, u oblasti digitalnih tehnologija, logistike, sporta, zdravstva, obrazovanja, i tako dalje. 
  • Posebno bitno mesto u saradnji Vijetnama i Rusije zauzima saradnja u sferi odbrane i bezbednosti. Ona nije usmerena protiv trećih zemalja, odlikuje se visokim stepenom međusobnog poverenja i u skladu je sa principima i normama međunarodnog prava.
  • Dogovoreno je i jačanje saradnje u sferi informacione bezbednosti
  • Rusija veoma ceni izbalansiran stav Vijetnama o ukrajinskoj krizi.
  • Rusija i Vijetnam se zalažu za stvaranje nezavisne Palestinske države sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu.
  • Rusija i Vijetnam smatraju da bi ASEAN trebalo da ima centralno mesto kada je reč o međudržavnim odnosima u azijsko-pacifičkom regionu. 
  • Moskva i Hanoj protive se razmeštanju oružja u svemir.

Održana ceremonija polaganja venaca na Spomen obeležje palih heroja

Vladimir Putin položio je danas cveće na Spomen obeležje palim herojima u severnom delu Hanoja, u blizini centralnih partijskih i vladinih institucija, i nedaleko od mauzoleja Ho Ši Mina.

Otvoren je 7. maja 1994, na dan proslave 40 godina od pobede vijetnamskog naroda protiv francuskih kolonizatora. 

Putin pozvao rukovodstvo Vijetnama da poseti Rusiju, Hanoj prihvatio

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas vijetnamsko rukovodstvo da kada budu imali vremena posete Rusiju, što je, kako javlja Kremlj, vijetnamska strana prihvatila. 

Putinov "aurus" oduševio Vijetnamce

Automobil predsednika Rusije "aurus" oduševio je okupljene Vijetnamce, koji su iskoristili priliku dok su se u Predsedničkom dvorcu održavali sastanci da se slikaju sa Putinovim automobilom. 

Sastanak Putina sa Komunističkom partijom Vijetnama

Predsednik RF sastao se danas i sa generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama Nguen Fu Čongom, javljaju ruski mediji. 

Vladimir Putin je zahvalio Vijetnamu na izbalansiranom stavu o najosetljivijim aktuelnim temama. 

Premijer Vijetnama: Odnosi dve zemlje zasnivaju se na ravnopravnosti i uzajamnoj koristi

Premijer Vijetnama Fam Min Čin rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu da će današnja poseta ruske delegacije dati novi podsticaj razvoju veza dve zemlje.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje zasnivaju se na ravnopravnosti i uzajamnoj koristi, i Moskva i Hanoj tako doprinose jačanju mira, stabilnosti u regionu i širom sveta.

Vijetnamski premijer je podsetio da je zahvaljujući naporima Vladimira Putina 2001. godine prvo uspostavljeno strateško partnerstvo, da bi 2012. godine bilo uspostavljeno i sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Vijetnama. 

"Za Vijetnam je Ruska Federacija uvek bila jedan od najvažnijih partnera. Naše tradicionalno prijateljstvo, iskrenost, političko poverenje, i prijateljska saradnja su neprocenjivo bogatstvo naša dva naroda", izjavio je Fam Min Čin, uz komentar da bi želeo na današnjem sastanku da sa predsednikom Rusije pre svega razgovara o razvoju ekonomskih, trgovinskih i investicionih odnosa. 

Ovo je peta poseta ruskog lidera Vijetnamu od 2001. godine.

Predsednik Vijetnama: Gledamo na RF kao na jedan od prioriteta u spoljnoj politici

Predsednik Vijetnama To Lam je izjavio da Putinova poseta ima veliki značaj, posebno jer se održava u trenutku kada je prošlo 30 godina od potpisivanja Dogovora o osnovama prijateljskih odnosa Moskve i Hanoja.

"Vijetnam uvek gleda na RF kao na jedan od prioriteta u spoljnoj politici. Razgovori sa Putinom su bili uspešni i otvoreni. Razgovarali smo o raznim oblastima saradnje i o međunarodnoj agendi. Dogovorili smo dalje orijentire za dalju stratešku saradnju", izjavio je predsednik Vijetnama.

To Lam je zatim potvrdio da je na sastanku dogovoreno da Vijetnam i Rusija neće ulaziti u saveze sa trećim državama, ukoliko bi ti savezi mogli da nanesu štetu drugoj strani po pitanju suvereniteta i nezavisnosti.

Takođe, dodao je da je dogovoreno jačanje saradnje u sferi odbrane i bezbednosti.

"Zajedno ćemo se boriti protiv novih i tradicionalnih pretnji u toj oblasti, u skladu sa međunarodnim pravom", prokomentarisao je vijetnamski lider. 

Osim toga, kako je rekao, dogovoreno je i da će biti pojačani redovni kontakti na nivou partije, vlade, parlamenta i tako dalje, kao i da će dve države pokušati da maksimalno iskoriste potencijal Dogovora o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije (kojoj, podsetimo, pripada i RF) i Vijetnama.  

Dogovoreno je da će doći do rasta trgovine i investicija, do porasta efikasnosti saradnje u sferi energetike i industriji gasa, kao i da će se ojačati saradnja u sferi novih izvora energije, nauke, tehnologije, inovacija, kulture, umetnosti, turizma, i omladinskoj saradnji. 

Vijetnamski predsednik je poručio da se Vijetnam zalaže za "demokratski i transparenti poredak, koji će se zasnivati na Povelji UN", za "osnivanje otvorenog trgovinskog sistema" i "nedeljivu arhitekturu bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu, u kojoj će centralnu ulogu imati ASEAN". Vijetnam se takođe protivi primeni sile.

Putin: Pridajemo veliki značaj daljem razvoju saradnje sa Vijetnamom

Predsednik Rusije izrazio je zahvalnost Vijetnamu na organizaciji i gostoprimstvu koji je priređen za rusku delegaciju u Hanoju, uz ocenu da su današnji sastanci protekli u "konstruktivnoj i poslovnoj atmosferi".

"Želim da vas najiskrenije pozdravim i poželim sve najbolje", rekao je Putin na početku svog obraćanja medijima.

On je istakao da Rusija pridaje veliki značaj daljem razvoju saradnje sa Vijetnamom, i dodao da "odnosi nastavljaju da se razvijaju u duhu ravnopravnosti i zajedničkog poštovanja".

Kako je objasnio, danas potpisana zajednička izjava je dokument koji se poklapa sa principima rusko-vijetnamskog strateškog partnerstva, u kojem se nalaze orijentiri za dalji razvoj ovog partnerstva.

Sa predsednikom Vijetnamom, kako je rekao, razgovarao je o najaktuelnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima. "Stav Rusije i Vijetnama se po velikom broju pitanja poklapa, mi se držimo principa nemešanja u unutrašnje poslove drugih država", napomenuo je, uz komentar da su Hanoj i Moskva zainteresovani za izgradnju pouzdane arhitekture bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu.

Velika pažnja na sastanku takođe je bila posvećena i ekonomskoj tematici.

"Naše zemlje dosledno prelaze na nacionalne valute u međusobnom plaćanju", istakao je ruski predsednik i ponovio da se već sada međusobni obračuni vrše u nacionalnim valutama u 60 odsto slučajeva.

Predsednik Rusije je ocenio i da saradnja u izgradnji transportnog koridora Vladivostok-Ho Ši Min ima perspektivu.

Za kraj, Putin je naglasio da je siguran da će današnja poseta doprineti daljem jačanju saradnje Moskve i Hanoja i još jednom zahvalio vijetnamskoj strani na toplom prijemu. 

Potpisani bilateralni sporazumi i zajednička izjava o strateškom partnerstvu

U toku je ceremonija razmene novopotpisanih sporazuma između Rusije i Vijetnama. Ceremoniji prisustvuju i Vladimir Putin i To Lam.

Predsednici Rusije i Vijetnama takođe su potpisali zajedničku izjavu o daljem razvoju strateškog partnerstva.

Ukupno je potpisano 15 dokumenata, saopštio je Kremlj.

Potpisan je i sporazum o izgradnji nuklearnog naučno-tehnološkog centra u Vijetnamu uz učešće ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatoma".

Takođe, je potpisan sporazum o saradnji Rusije i Vijetnama u razvoju laboratorijske infrastrukture za borbu protiv epidemija. 

Predsednik Vijetnama: Autoritet Rusije neprestano raste na međunarodnoj sceni

"U ime države i naroda Vijetnama srdačno Vas pozdravljam, poštovani druže Putine, kao i rusku delegaciju. Veoma smo zadovoljni što ste došli u državnu posetu, na poziv generalnog sekretara", rekao je predsednik Vijetnama To Lam na početku sastanka sa ruskom delegacijom.

Vijetnamski lider je izjavio da pozicija Rusije u svetu neprestano jača:

"Veoma nam je drago što pod Vašim rukovodstvom tokom protekle dve decenije jača politička i društvena stabilnost u Rusiji, aktivno se razvija privreda, poboljšava život stanovništva, pozicija i autoritet Rusije neprestano raste na međunarodnoj sceni".

 Hanoj pridaje veliki značaj razvoju strateškog partnerstva sa Moskvom i to smatra jednim od svojih spoljnopolitičkih prioriteta, istakao je To Lam.

"Takođe se uvek sa zahvalnošću sećamo nesebične pomoći i podrške koju je ruski narod pružio Vijetnamu u našoj borbi za nezavisnost", napomenuo je zatim.

Putin: Jačanje partnerstva sa Vijetnamom je jedan od prioriteta

Jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Vijetnamom kao i pre ostaje jedan od naših prioriteta, rekao je Vladimir Putin na početku sastanka sa vijetnamskom delegacijom.

Lider je podsetio da se ovih dana slavi 30 godina od potpisivanja Dogovora o osnovama prijateljskih odnosa Moskve i Hanoja.

"Mi smo održavali redovne političke kontakte sve vreme. Nedavno ste takođe bili u Rusiji kao ministar za javnu bezbednost. Razvija se i trgovinsko-ekonomska saradnja. Prošle godine trgovinski promet je porastao za osam odsto i na tome rade obe strane. Koordinišemo naše korake i na međunarodnoj areni. Rusija pridaje puno značaja dijalogu sa Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN), a jedan od njenih glavnih članova je Vijetnam. Sledeće godine ćemo, takođe, slaviti nekoliko značajnih datuma. To su i obnavljanje diplomatskih odnosa, i oslobođenje Južnog Vijetnama", izjavio je Putin.

Predsednik je, takođe, čestitao predsedniku Vijetnama To Lamu to što je još jednom izabran za lidera ove države.

Ujedno, Putin je vijetnamskog predsednika pozvao da sledeće godine poseti Moskvu povodom 80 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

"Imamo veliki broj tema za razgovore, i nadamo se da ćemo moći da razgovaramo o svim aktuelnim pitanjima naše bilateralne saradnje", zaključio je predsednik Rusije.

Kremlj: Očekujemo potpisivanje novih bilateralnih sporazuma

Na kraju svih sastanaka ruske i vijetnamske delegacije, uključujući i odvojene razgovore ruskog predsednika sa najvišim rukovodstvom Vijetnama biće potpisan niz bilateralnih sporazuma, kao i zajednička izjava, javlja Kremlj.

Počeo prvi sastanak ruske i vijetnamske delegacije

Predsednik Putin pozdravlja vijetnamsku delegaciju

Prvi kadrovi ruskog predsednika u Predsedničkom dvorcu

Automobil Putina stiže ispred Predsedničkog dvorca u Hanoju

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na svečanu ceremoniju u Hanoju gde ga je dočekao predsednik Vijetnama To Lam.