Zaharova: Kakve su veze bankrota kripto berze FTX i donacija Ukrajini

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije objasnila da nedavna propast najveće svetske kripto berze i te kako ima veze sa politikom i finansijskom pomoći Ukrajincima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na nedavni bankrot najveće kripto berze FTX, ocenivši da samo prividno ovaj događaj nema nikakve veze sa politikom.

"U svetu kriptovaluta i digitalnih finansija nedavno se dogodio događaj koji može da se uporedi sa kolapsom 'Titanika'. Najveća kripto berza FTX je bankrotirala. Na prvi pogled može izgledati da ovaj događaj nema nikakve veze sa politikom, da ne postoji ono 'ali'!", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da je "osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid od marta ove godine prikupio stotine miliona dolara kroz svoje finansijske mehanizme kako bi pomogao Ukrajini, kao i da je zahvaljujući njegovoj saradnji sa Ministarstvom digitalne transformacije Ukrajine, stvoren poseban mehanizam za transfer sredstava iz različitih delova sveta".

"Hiljade i hiljade ljudi iz celog sveta već mesecima daju donacije, verujući da pomažu Ukrajini, a zapravo su ih ulivali u crnu rupu korupcionaške finansijske piramide kriptovaluta", istakla je ona.

Zaharova je dodala da je istraga u toku i da još uvek nisu jasni svi detalji.

"Možda se radi o jednoj od najvećih sajber prevara u čitavom postojanju digitalnih sredstava plaćanja. Priču su nedavno otkrili novinari austrijskog 'Ekspresa', ali je iz nekog razloga brzo zataškana, dok se u zapadnoj štampi gotovo i ne pominje 'ukrajinski trag' u kolapsu giganta kriptovaluta", navela je ruska zvaničnica.

Prema njenim rečima, "simbolično, imaginarna valuta u koju su IT prevaranti pretvorili pravi novac savršena je metafora za imaginarnu moć koju režim Zelenskog želi da nametne Ukrajincima".

"Jednom rečju:Propali novac za propalu državu", poručila je Zaharova i dodala da je u tom kontekstu, unapred pripremljena odluka da se Zelenski proglasi osobom godine prema "Fajnenšel tajmsu" zapravo "teško trolovanje".

"Predsednik Ukrajine je postao perjanica demokratskog sveta u globalnoj borbi protiv autoritarnosti, koja može da odredi tok ovog veka. Inače, moguće je da će program 'Zrno iz Ukrajine' imati isti rezultat kao i prikupljanje sajber sredstava za pomoć 'perjanicama demokratskog sveta', a to je pranje novca i krah investitora", poručila je Zaharova.

Bez mnogo nade

Podsetimo, nedavno je tržište kriptovaluta - a naročito bitkoin koji je pao na najnižu vrednost u protekle dve godine - pretrpelo velike gubitke nakon pada kripto berze FTX i odluke njihovog velikog konkurenta Bajnensa (Binance) da im ne pritekne u pomoć.

"Bajnens" je odustao od spasavanja FTX-a, a šef propale kompanije Sem Bankman-Frid rekao je da "istražuju sve opcije" ali da ne gaji mnogo nade.

Za sada se ne zna koliko su tačno gubici kupaca posle najnovijeg i verovatno najvećeg kolapsa u industriji koja se pretvorila u minsko polje za investitore.

FTX-ov izvorni token FTT je ove nedelje pao za 90 odsto i sada vredi samo oko dva dolara, nešto više od rekordnog minimuma od oko dolar i po. Bitkoin je preko noći pao ispod 16.000 dolara, prvi put od kraja 2020. godine kada je imao vrednost 16.700 dolara.