Rusija

Zaharova gruzijskoj opoziciji: Pogledajte kako je Kanada usvojila zakon o stranim agentima

U Kanadi je ceo proces usvajanja trajao mesec i po dana, te me zanima kako će se sada osećati onaj deo gruzijskog društva koji je bio spreman da učini sve da ukine zakon o stranim agentima, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova gruzijskoj opoziciji: Pogledajte kako je Kanada usvojila zakon o stranim agentima© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Brzina usvajanja zakona za borbu protiv stranog mešanja u Kanadi je bez presedana, što je prezirno u odnosu na kritike Gruziji zbog sličnih postupaka, navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zanima me kako će se sada osećati onaj deo gruzijskog društva koji je bio spreman da učini sve da ukine zakon o stranim agentima, motivišući svoje postupke lojalnošću 'zapadnim vrednostima'. Dakle, radi se o Kanadi. Zapadnije ne postoji (u svakom smislu)", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je navela hronologiju uvođenja i usvajanja kanadskih vlasti predloga zakona o stvaranju registra stranih agenata, počevši od 3. maja do 18. juna.

"Ukupno je ceo proces trajao mesec i po dana – neviđena brzina za tako važnu promenu pravnog režima kontrolu stranog uticaja", naglasila je Zaharova.

Paralelno, napomenula je Zaharova, 14 grupa kanadskih disidenata napisalo je otvoreno pismo u kojem su "pozvali da se prekine ta vanredna situacija u parlamentu i da se vrati normalnom radu, jer je očigledno da je sve to pokušaj da se progura represivni zakon u parlament uoči parlamentarnih izbora naredne godine".

"Poslanici Donjeg doma otvoreno priznaju da nisu pročitali sam dokument, već masovno glasaju za njega. Tako Trudoov režim gura kroz parlament, koji se sa svime slaže, poboljšanu i pooštrenu verziju američkog zakona o stranim agentima, FARA. To je Kanada. Zapadnije nema. Citadela 'zapadnih vrednosti', zaključila je Zaharova.

image