Rusija

Kako su zapadni mediji reagovali na Putinovu posetu Vijetnamu

Zapadne nade u izolovanu Rusiju ne se ostvaruju, pošto Putin pojačava kontakte sa prijateljskim zemljama i napore da uspostavi novi svetski poredak koji je u suprotnosti sa Zapadom, piše Si-En-En
Kako su zapadni mediji reagovali na Putinovu posetu Vijetnamuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Azijska turneja ruskog predsednika Vladimira Putina navela je obaveštajne izvore "Volstrit džornala" da priznaju da je Vašington iznenađen brzinom kojom Moskva sklapa strateška partnerstva sa Kinom, DNRK i drugim protivnicima SAD, dok je jedan sagovornik američkog lista čak izjavio da su decenije američkih napora da razdvoje Moskvu i Peking doživele potpuni fijasko.

Nakon što je u Pjongjangu sa Kim Džong Unom potpisao Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, ruski lider je zatim otputovao u Vijetnam, gde je sa svojim vijetnamskim kolegom To Lamom potpisao zajedničku izjavu o daljem razvoju strateškog partnerstva, a potpisano je i više od 10 bilateralnih sporazuma. 

Tradicionalno antiruski "Si-En-En" kao da je kapitulirao pred diplomatskim "blicom" ruskog predsednika, napisavši da se "zapadne nade u izolovanu Rusiju ne ostvaruju, pošto Putin pojačava kontakte sa prijateljskim zemljama i napore da uspostavi novi svetski poredak koji je u suprotnosti sa Zapadom".

Američki medij navodi da Vijetnam, kao i Indija, nastoji da "balansira" između Zapada i Istoka u svojoj spoljnoj politici, i podseća da je Hanoj prošle godine ugostio predsednike Kine i Amerike, Si Đinpinga i Džozefa Bajdena.

"Gardijan" stoga optužuje Vijetnam za sprovođenje "bambus diplomatije – koja se okreće kako duva vetar i izbegava da bira strane u međunarodnim sporovima".

Svesno ili ne, poređenje britanskog lista podrazumeva da vetar s kojim se treba uskladiti trenutno duva iz Rusije, a ne sa Zapada. 

"Gardijan" napominje da, iako Rusija nije glavni trgovinski partner Vijetnama, ona jeste njegov glavni snabdevač oružjem, dok su veze Moskve i Hanoja u oblasti energetike "snažne".

Rojters ističe da je Putinova poseta Hanoju uznemirila SAD, i da je a portparol američke ambasade u vijetnamskoj prestonici navodno poručio da nijedna zemlja ne bi trebalo da daje Putinu platformu da "promoviše rat u Ukrajini".

Viši saradnik Programa za jugoistočnu Aziju u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Marej Hibert, rekao je za britansku agenciju da je Hanoj verovatno dobro izračunao da neće trpeti materijalne posledice zbog toga što prkosi naporima Zapada da izoluje Rusiju, zato što se Vašington u velikoj meri oslanja na svoje dobre odnose sa Vijetnamom kako bi se suprotstavio Kini u regionu.

"Bi-Bi-Si" navodi da je javno mnjenje u Vijetnamu ambivalentnije u pitanju ukrajinskog sukoba nego evropsko.

"Postoji izvesno divljenje Putinu kao "strongmenu" koji prkosi Zapadu, kao i skepticizam prema američkim i evropskim tvrdnjama da poštuju međunarodno pravo, delimično podstaknut komentarima na društvenim mrežama", ocenjuje "Bi-Bi-Si".

image