Rusija

Lavrov: Redovno upozoravamo Vašington i Brisel o neprihvatljivosti direktnog sukoba nuklearnih sila

Ministar spoljnih poslova Rusije poručio je da odsustvo pregovora sa SAD u okviru strateškog dijaloga sa sobom nosi povećanje rizika od izbijanja sukoba
Lavrov: Redovno upozoravamo Vašington i Brisel o neprihvatljivosti direktnog sukoba nuklearnih silawww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je danas da je Moskva prinuđena da šalje signale upozorenja Vašingtonu i Briselu o neprihvatljivosti direktnog sukoba nuklearnih sila.

"U kontekstu napora Zapada da obuzda Rusiju, ozbiljnu pretnju predstavlja linija SAD i NATO-a u celini, za stvaranje vojne konfrontacije sa nama. Očigledno, ovo je ispunjeno direktnim sukobom nuklearnih sila sa katastrofalnim posledicama", rekao je Lavrov i dodao da je Rusija prinuđena da redovno šalje signale upozorenja u vezi sa tim, ali da ih Zapad zlonamerno izobličava optužujući ih da koriste "retoriku pretnji".

On je istakao da se Rusija "čvrsto pridržava logike razumevanja koja je upisana u zajedničke dokumente zemalja nuklearne petorke".

"U skladu sa izjavom pet sila o neprihvatljivosti nuklearnog rata, neophodno je sprečiti svaki oružani sukob između zemalja koje poseduju nuklearno oružje. Rusija polazi upravo od toga", naglasio je Lavrov.

Nedostatak strateškog dijaloga sa SAD je prepun lavine povećanih rizika

Ruski ministar spoljnih poslova ocenio je da je odsustvo pregovora sa SAD u okviru strateškog dijaloga je nosi sa sobom povećanje rizika od izbijanja sukoba.

"Sa žaljenjem konstatujemo da u ovom trenutku strateški dijalog između Rusije i SAD, koje poseduju najveće nuklearne arsenale i snose posebnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, Vašington vodi u zamrznutom stanju", rekao je Lavrov.

"Opipljiv rezultat zajedničkih napora u ovoj oblasti bio je dogovor o produženju START ugovora na pet godina. Jasno je da će se u nedostatku pregovaračkog rada na održavanju strateške stabilnosti postojeći problemi gomilati. Samim tim, nose i povećanje rizika od izbijanja sukoba", dodao je on.

Rusija poziva SAD da ukinu sve nezakonite antiiranske sankcije

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije pozvao je SAD da ukinu sve nezakonite antiiranske sankcije, kao i da obezbedi striktno sprovođenje Rezolucije SBUN 2231.

"Vašington nije odustao od politike 'maksimalnog pritiska' u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Iranom. Pozivamo američku stranu da odmah i nepovratno ukine sve nezakonite antiiranske sankcije i obezbedi striktno sprovođenje Rezolucije SBUN 2231. Takav korak otvorio bi put Teheranu recipročnom 'odmrzavanju' njegovih dobrovoljnih obaveza prema Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije o iranskom nuklearnom programu", zaključio je Lavrov.

image