Medvedev odgovorio Vašingtonu: Prestanite da podržavate Kijev ako želite novi START

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije prokomentarisao je izjavu Bele kuće da su spremni da razgovorju s Rusijom o pitanjima nuklearnih rizika i kontrole naoružanja bez osvrta na ukrajinski sukob

Rusija će biti spremna da razgovara sa Sjedinjenim Državama o novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) samo ako Vašington prestane da isporučuje oružje Kijevu i blokira njegov prijem u NATO, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Naime, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućnosti izmena doktrine u ruskom nuklearnom sistemu zemlje, Savet za nacionalnu bezbednost SAD saopštio je da je Vašington otvoren za razgovore sa Rusijom o pitanjima nuklearnih rizika i kontrole naoružanja bez osvrta na ukrajinski sukob

"Amerikanci i dalje tretiraju sve kao potpune idiote. Zamislite da se nacistička Nemačka tokom Drugog svetskog rata obratila SSSR-u sa predlogom da se pitanje ograničenja proizvodnje bilo kakvog oružja (tenkova, aviona ili BM-13 'Katjuša') uključi u poseban pregovarački kolosek. Kao, hajde da im ograničimo upotrebu. Apsurd, ludilo ili delirijum ludaka?", napisao je Medvedev na Telegramu.

SAD, nastavio je Medvedev, sasvim ozbiljno predlažu Rusiji da pregovara o pitanju novog ugovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

"Mi ćemo, kažu, 'snabdeti neonaciste svim vrstama oružja, uključujući i rakete dugog dometa, i sa vama razgovarati o novom Ugovoru o START-u'. Kakva bezobrazna, cinična stvorenja! Ne, to je moguće samo nakon odbijanja isporuke oružja Banderovom režimu i blokiranja njegovog prijema u NATO", poručio je Medvedev.

U suprotnom, kako je istakao, sve bi trebalo da se odvija po potpuno drugačijem scenariju, da bi "kao 50-ih i 60-ih godina 20. veka, u SAD nastupila totalna psihoza gradnjom bunkera od ruskih bombi i projektila širom teritorija".

"Neka se zabrine cela njihova elita. Neka se tresu i drhte, gnjide! I neka jedan od njih iskoči kroz prozor sa rečima: 'Rusi dolaze'! Kao što je učinio bivši američki sekretar za odbranu Džejms Forestal 22. maja 1949, dok je bio u psihijatrijskoj bolnici", zaključio je Medvedev.