Rusija

Moskva: SAD će dobiti odgovor na zatvaranje ruskih diplomatskih predstavništava

Ako se u Njujorku i Vašingtonu zatvore vizni centri Rusije, ruska strana će dati adekvatan odgovor, poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova RF
Moskva: SAD će dobiti odgovor na zatvaranje ruskih diplomatskih predstavništavawww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Moskva će odgovoriti na odluku Vašingtona da zatvori ruska odeljenja za viznu politiku, poručila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ako se pomenute mere realizuju, ruska strana će dati adekvatan odgovor", rekla je Zaharova.

Danas je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao da je američka strana odlučila da zatvori filijale viznih centara u Vašingtonu i Njujorku.

"Svakodnevno se vrše napadi na nas, a danas, pre jednog sata, Amerikanci su nam poslali obaveštenje da se vizni centri zatvaraju i da sada dodatni teret pada na pleća ruskih diplomata i konzula", rekao je ruski diplomata.

Istovremeno, Antonov je napomenuo da američka strana nije objasnila razloge za ovakvu odluku i da ruska još nije najavila moguće uzvratne mere.

Diplomata je objasnio da Sjedinjene Države nemaju takvih problema u Rusiji, u svoja dva generalna konzulata.

"Ovo je ozbiljan dodatni teret za nas imajući u vidu činjenicu da su ljudi u našim generalnim konzulatima u Hjustonu i Njujorku iscrpljeni", rekao je on, uveravajući da će ruska ambasada učiniti sve da svojim sunarodnicima obezbedi neophodne pravne i konzularne usluge.

Kako je naglasio ruski diplomata, SAD svim silama pokušavaju da promene rusku spoljnu politiku i primoraju diplomate da se "kriju iza zidova ambasade".

image