Rusija

Putin položio cveće na grob Neznanog junaka u Moskvi

Putin je minutom ćutanja odao počast sovjetskim vojnicima koji su dali život za otadžbinu

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je cveće na grob Neznanog junaka u moskovskom Kremlju povodom obeležavanja Dana sećanja i tuge.

Nakon polaganja venca, Putin je minutom ćutanja odao počast sećanju na sovjetske vojnike, koji su dali život za otadžbinu.

U ceremoniji, koja je tradicionalno održana u Aleksandrovskom parku, učestvovali su i veterani Velikog otadžbinskog rata, pripadnici Oružanih snaga, komandanti jedinica ruske vojske.

Rusija danas obeležava Dan sećanja i tuge – na današnji dan pre 83 godine nacistička Nemačka napala je Sovjetski Savez. Nacistička Nemačka je u zoru 22. juna 1941. godine bez objave rata napala Sovjetski Savez.

Teški krvavi rat potrajao je 1.418 dana i noći i okončan je 9. maja 1945. godine potpunim porazom zemalja fašističkog bloka. SSSR su za vreme rata izgubili 26, 6 miliona ljudi. Od toga, oko 8,7 miliona stanovnika poginulo je na frontu, dok je 7,42 miliona stradalo usled planskog istrebljenja nacista na okupiranim teritorijama, a više od 4,1 miliona građana preminulo je zbog surovih uslova okupacionog režima.

image