Rusija

Kako Rusi obeležavaju Dan sećanja i tuge- dan kada je nacistička Nemačka napala SSSR

Širom Rusije sprovedena je akcija "Sveća sećanja" – pale se sveće u tišini noći u znak sećanja na sve one koji su poginuli tokom Velikog Otadžbinskog rata

Na današnji dan 1941. godine otvorena je jedna od najtragičnijih stranica u istoriji Rusije – počeo je Drugi svetski rat i u Rusiji se 22. jun obeležava kao Dan sećanja i tuge.

Povodom Dana sećanja i tuge, u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata, širom Rusije pali se 1.418 sveća koje simbolizuju broj dana koje je SSSR proveo u ratu sa nacističkom Nemačkom.

Širom Rusije sprovedena je akcija "Sveća sećanja" – pale se sveće u tišini noći u znak sećanja na sve one koji su poginuli tokom Velikog Otadžbinskog rata, braneći miran život.

Takođe, tačno u 12.15 časova po moskovskom vremenu održan je minut ćutanja. Ovo vreme nije slučajno izabrano – u 15 minuta posle ponoći1941. godine emitovan je apel sovjetske vlade građanima u kojem je objavljeno da je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez.

Danas se širom Rusije u znak sećanja na početak Drugog svetskog rata pevaju pesme pobede, održavaju koncerti, prigodne priredbe, čitaju pisma vojnika sa fronta iz vremena rata, kako bi se održalo sećanje na dedove i očeve koji su pali za pobedu, na stradale u logorima smrti i u okupaciji i kako bi se izrazila zahvalnost pobediocima fašizma.

image