Ikona "Svete Trojice" Andreja Rubljova konačno vraćena Trojice-Sergijevoj lavri

Na današnji praznik Svete Trojice, slavu Trojice-Sergijeve lavre, patrijarh Kiril je služio Liturgiju a ikona čuvenog ruskog ikonopisca iz 15. veka vraćena je Trojickom saboru i postavljena na ikonostas

Čuvena ikona ruskog ikonopisca Andreja Rubljova iz 15. veka "Sveta Trojica", posle skoro jednog veka, postavljena je na njeno istorijsko mesto – na  ikonostas Trojickog sabora Trojice-Sergijeve lavre, na današnji pravoslavni praznik Svete Trojice.

Liturgiju je služio ruski patrijarh Kiril, a hiljade vernika se okupilo da proslavi Pedeseticu ili dan Svete Trojice koji je ujedno i slava Trojickog hrama u Trojice-Sergijevoj lavri.

Za ikonu je određeno specijalno mesto koje je opremljeno automatskim sistemom za kontrolu temperature i vlage, zaštićena je staklom koje odbija i ultraljubičaste zrake, poručili su iz manastira.

Ikona "Sveta Trojica" delo je Andreja Rubljova, jednog od najpoznatijih ruskih ikonopisaca iz 15. veka.

Vlasti SSSR su oduzele ikonu Crkvi 1929. godine i predale je Tretjakovskoj galeriji, gde se donedavno čuvala. U maju 2023. godine ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se ovo remek-delo drevnog ruskog ikonopisca vrati Crkvi.