Rusija

Američke rakete usmrtile ruske civile: Četvoro mrtvih, više od 150 ranjenih na Krimu

Ruske snage oborile su četiri američke rakete, ali jedna od njih, pogođena ruskim sistemom PVO, promenila pravac i eksplodirala iznad grada
Američke rakete usmrtile ruske civile: Četvoro mrtvih, više od 150 ranjenih na Krimuwww.globallookpress.com © Tanjug/Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov Telegram channel via AP

Oružane snage Ukrajine gađale su Sevastopolj američkim raketa i usmrtile četiri civila, od kojih dvoje dece, i ranile preko 150 ljudi, napisao je gubernator Mihail Razvožajev na Telegramu.

Povodom ovog ukrajinskog napada oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane i saopštilo da je Kijev gađao Sevastopolj američkim raketama ATACMS s kasetnim bojevim glavama.

Ruske snage oborile su četiri američke rakete, ali jedna od njih, pogođena ruskim sistemom PVO, promenila pravac i eksplodirala iznad grada, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Zločinački režim u Kijevu se odrekao svoje vere i pokrenuo balistički raketni napad na Sevastopolj kasetnom municijom usred bela dana. Danas, na svetli praznik Trojice, suočavamo se sa velikom tugom. Neprijatelj je napao, kada su se neki od cvilila vraćali sa Liturgije, neki otišli sa porodicama na obalu mora. Svestan sam da nema tih reči koje mogu da umire one koji su izgubili svoje najbliže. Ali znajte da je svaki stanovnik Sevastopolja sada sa vama", dodao je Razvožajev.

Gubernator Sevastopolja je ranije javio da ima povređenih civila, među kojima su i deca, ali taj broj se menja.

"Odbijanje raketnog napada je završeno. Prema preliminarnim informacijama, iznad mora je uništeno pet vazdušnih ciljeva. Ali fragmenti oborenih ciljeva pali su u priobalno područje", napisao je tada Razvožajev i dodao da ima manjih oštećenja na nekoliko stambenih zgrada.

U prethodnoj objavi na Telegramu Razvožajev je upozorio stanovnike Sevastopolja da je u gradu proradio sistem PVO i da su sve službe u visokoj borbenoj gotovosti.

Zamolio je stanovnike Sevastopolja da poštuju bezbednosne mere, da se sakriju u skloništa i ne borave na otvorenom prostoru.

Ukrajinska vojska gotovo svakodnevno napada regione Rusije, na udaru su najčešće izložene pogranične oblasti – Belgorodska, Kurska, Brjanska i Krim.

Komentarišući napad ukrajinske vojske na civilne ciljeve na teritoriji Rusije, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je primetila da zbog velikih neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na frontu, kijevski režim nastoji da iskali bes i da se osveti civilnom stanovništvu Rusije, izlažući ga vatri iz raznih vrsta NATO naoružanja.

Kako je istakla, Banderine pristalice zapravo i nemaju nikakvo drugo oružje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio da zarad bezbednog života građana Rusije mora da se stvori tzv. sanitarna odnosno bezbednosna zona, odnosno teritorija sa koje neprijateljska vojska ne bi mogla da nanosi udare na teritoriju Rusije.

image