Rusija

Putin poslao telegram liderima DNRK i Vijetnama: Jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva

Predsednik Rusije i ruska delegacija ranije ovog meseca posetili su DNR Koreju, a nakon Pjongjanga, Putin je otputovao u Vijetnam
Putin poslao telegram liderima DNRK i Vijetnama: Jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva© Kremlin.ru/Фото: Владимир Смирнов, ТАСС

"Dragi druže Kim Džong Une, želeo bih da Vam se najiskrenije zahvalim na divnom prijemu i srdačnom gostoprimstvu ukazanom meni i ruskoj delegaciji tokom našeg boravka u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji", navodi se u telegramu predsednika Rusije Vladimira Putina upućenom severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

"Ova državna poseta je bila od posebnog značaja: obezbedila je da se odnosi Moskve i Pjongjanga popnu na neviđeno visok nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Od sada se pred našim zemljama otvaraju novi horizonti za plodnu saradnju u različitim oblastima", dodao je Putin, prenose "RIA Novosti".

Ruski lider je podsetio da je Moskva zainteresovana da se "konstruktivan dijalog i bliska saradnja" sa Pjongjangom nastavi.

"Zapamtite da ste uvek dobrodošli i dragi gost na ruskom tlu. Iskreno vam želim zdravlje, prosperitet i uspeh u državnim poslovima", poručio je za kraju ruski predsednik. 

Predsednik Rusije i ruska delegacija ranije ovog meseca posetili su DNR Koreju. To je bila prva Putinova poseta u ovu državu za poslednje 24 godine. Dve strane zaključile su tada Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. 

Nakon Pjongjanga, Putin je otputovao u Vijetnam. 

Ruski lider je, takođe, poslao telegram zahvalnosti generalnom sekretaru Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama i predsedniku te države To Lamu. 

"Put u vašu zemlju ostavio je na mene jako lep utisak. Naši pregovori su bili zaista konstruktivni i produktivni. Uveren sam da će primena postignutih bilateralnih sporazuma doprineti daljem jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Moskve i Hanoja. Računam na nastavak aktivnog zajedničkog rada", poručio je Vladimir Putin u telegramu. 

image