Rusija

Rusi razvili novi sistem za hvatanje ukrajinskih dronova: "Netkomet" već prisutan u zoni SVO

Ovakva metoda borbe sa dronovima je posebno korisna u urbanim uslovima ili oblastima gde postoji rizik od stradanja civila
Rusi razvili novi sistem za hvatanje ukrajinskih dronova: "Netkomet" već prisutan u zoni SVOGetty © Markus Scholz/picture alliance

Ruska vojska je pre nekoliko dana prikazala novi sistem za borbu protiv dronova pod nazivom "netkomet", a u pitanju je mreža koja se iz drona "baca" na neprijateljski dron i obara ga na zemlju, a najveću efikasnost pokazala je u bori sa kvadkopterima.

Glavna prednost "netkometa" leži upravo u njegovoj jednostavnosti, budući da ne zahteva posebnu vrstu letelice, već ga može nositi gotovo svaki dron u upotrebi ruske vojske.

Upotreba mreže za borbu protiv malogabaritnih kvadkoptera je metoda razvijana još od kada je došlo do širenja upotrebe ovih letelica. Stoga danas, uz topove, sačmarice, dronove presretače, antidron puške i slična sredstva predstavlja jedno od najefikasnijih rešenja za sve veći prisustvo dronova na bojnom polju.

"Netkomet" funkcioniše tako što se dron opremljen mrežom podigne na visinu iznad neprijateljskog drona. Kada se nađe tačno iznad njega, operater ispušta mrežu koja se potom upliće u rotore protivničke letelice i dovodi do njenog pada.

Ovakva metoda borbe sa dronovima je posebno korisna u urbanim uslovima, ili oblastima gde postoji rizik od stradanja civila, što ga čini podobnim i za upotrebu van zone sukoba.

image