Rusija

Lavrov sa beloruskim kolegom: Nema sumnje u umešanost SAD u jučerašnji teroristički napad

"Najoštrije osuđujemo akcije zapadnih država koje imaju za cilj eskalaciju vojno-političke situacije u Evropi", naveli su ministri
Lavrov sa beloruskim kolegom: Nema sumnje u umešanost SAD u jučerašnji teroristički napad© (Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija i Belorusija osuđuju akcije Zapada koje vode ka eskalaciji situacije u Evropi, navodi se u zajedničkom saopštenju šefova ruskog i beloruskog ministarstva spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Sergeja Alejnika.

"Najoštrije osuđujemo akcije zapadnih država koje imaju za cilj eskalaciju vojno-političke situacije u Evropi. Potvrđujemo našu spremnost za političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize uz puno uvažavanje interesa Belorusije i Rusije", dodaje se.

Kako se ističe, "Kijev masovno koristi zapadno oružje za ubijanje civila, uništavanje civilne infrastrukture, i vršenje terorističkih napada na ruskoj teritoriji".

Umešanost Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u teroristički napad u Sevastopolju je nesumnjiva, izjavio je Lavrov tokom razgovora sa Alejnikom.

"Hvala vam na saučešću koje ste izrazili u vezi sa jučerašnjim terorističkim napadom u Sevastopolju. Paralelno se dogodio još jedan teroristički napad u Dagestanu. Ima žrtava. Nadležni organi čine sve da odmah identifikuju nalogodavce. Ne sumnjamo u umešanost Sjedinjenih Američkih Država i njihovih ukrajinskih štićenika", rekao je Lavrov.

Ministar je naglasio da se američko oružje koje SAD isporučuju ukrajinskom režimu "ne može koristiti bez direktnog učešća američke vojske, uključujući i satelitske mogućnosti".

Kijev je u nedelju izveo raketni napad na Sevastopolj sa pet taktičkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su četiri raketa, dok je peta eksplodirala u vazduhu, što je dovelo do žrtava među civilima. Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je na svom Telegramu da su u napadu poginule tri osobe, a da je 124 ranjeno.

Moskva i Minsk se zalažu za zajedničku promociju inicijativa protiv nelegitimnih sankcija, uključujući i sankcije UN, naveli su ministri spoljnih poslova Rusije i Belorusije u zajedničkom saopštenju.

Belorusija i Rusija su upotpunile strateško partnerstvo i stoje "rame uz rame" u borbi protiv pritiska Zapada, izjavio je ministar spoljnih poslova Belorusije.

Kako je dodao, Belorusija i Rusija će asimetrično odgovoriti na sankcije Zapada.

"Imamo zajednički i trezven pogled na tekuću situaciju. Razumemo da se svet brzo menja, zapadna manjinska grupa agresivno pokušava da održi dominaciju u međunarodnoj areni, a većina se sa tim ne slaže. Mi prolazimo kroz ovu fazu mirno i dostojanstveno", rekao je Alejnik novinarima posle razgovora sa Lavrovom.

Belorusija je zahvalna Ruskoj Federaciji na njenoj aktivnoj podršci želji Minska da se pridruži ŠOS-u i BRIKS-u i spremna je da doprinese interesantnim predlozima, dodao je beloruski ministar.

Rusija čini sve da spreči da više zemalja bude uvučeno u konflikt na Bliskom istoku, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Što se tiče mogućnosti da više zemalja bude uključeno u rat na Bliskom istoku, činimo sve da do toga ne dođe", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom.

Alejnik je na kraju pozvao ruskog kolegu da na jesen u Minsku prisustvuje međunarodnoj konferenciji na visokom nivou o evroazijskoj bezbednosti.

image