Rusija

Putin: Naš mirovni predlog može da okonča sukob u Ukrajini

Mnogi zapadni političari se nisu posvetili suštini inicijative koju je iznela Rusija i nisu uvideli da ona predviđa okončanje sukoba i diplomatsko rešenje
Putin: Naš mirovni predlog može da okonča sukob u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Mirovni predlozi koje je iznela Rusija zaista predviđaju okončanje sukoba, rekao je Vladimir Putin u obraćanju učesnicima "Primakovskih čitanja" koja su počela u Moskvi.

"Nadam se da će učesnici foruma, za razliku od mnogih zapadnih političara koji nisu ni hteli da se udube u suštinu inicijative koju smo izneli, promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i da će moći da vide da ona zaista pruža mogućnost okončanja sukoba političkim i diplomatskim putem", navodi se u poruci koju je u ime ruskog predsednika pročitao njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Putin je poručio učesnicima foruma da posvete potrebnu pažnju i ruskim idejama o formiranju sistema ravnopravne, nedeljive bezbednosti i uzajamno korisne saradnje na evroazijskom kontinentu.

U Moskvi se 25. i 26. juna održava 10. Međunarodni naučni stručni forum "Primakovska čitanja" na temu "Rusija u globalnom kontekstu".

U pitanju je godišnji međunarodni skup stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa i globalne ekonomije. U okviru foruma, vodeći naučnici, političari i diplomate iz celog sveta vode otvoreni dijalog o globalnim i regionalnim izazovima i pretnjama.

Putin je sredinom juna izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini koji podrazumevaju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao ruskih regiona, vanblokovski i nenukelarni status Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju i ukidanje sankcija protiv RF.

Ukrajinska strana je odbila inicijativu.

image