Rusija

Lavrov: OEBS se skroz degradirao, radimo na novom konceptu bezbednosti za celu Evroaziju

Ruski ministar spoljnih poslova doputovao je u Minsk povodom 32 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Belorusijom
Lavrov: OEBS se skroz degradirao, radimo na novom konceptu bezbednosti za celu EvroazijuGetty © dia images / Contributor

Sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom danas sam najviše razgovarao o spoljnoj politici, i našoj zajedničkoj saradnji na međunarodnoj areni, konkretno u okviru UN-a, i OEBS-a, koji se "u potpunosti degradirao i počeo da služi interesima Zapada", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa predstavnicima medijima. 

Lavrov je u Minsk doputovao juče, kada se sastao sa beloruskim kolegom Sergejom Alejnikom. Poseta je upriličena povodom 32 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa. 

"OEBS nije organizacija koja se bavi interesima većine svojih članova, već se pretvorio u instrument onih koji sa druge strane okeana manipulišu evropskim procesima i koji su poslednjih godina jednostavno potčinili Evropu svojim interesima i odstranili je kao konkurenta u ekonomskoj sferi. U vezi sa tim, mi i Republika Belorusija zalažemo se za to da bezbednosna pitanja razmatraju pre svega zemlje našeg zajedničkog kontinenta, bez spoljašnjeg mešanja", izjavio je Lavrov.

Kako je rekao, prošle godine je u Minsku održana konferencija o evroazijskoj bezbednosti, na kojoj su učestvovale i pojedine članice NATO-a. Među njima bila je i Mađarska, podsetio je ruski ministar, dodajući da će Rusija podržati ovakve inicijative Belorusije i u budućnosti. Sledeća takva konferencija trebalo bi, kako kaže, ponovo da se održi na jesen ove godine. 

"Razgovarali smo o pripremi za nju", prokomentarisao je Lavrov. 

Evroazija ima veliki broj manjih struktura i organizacija, među kojima je i ŠOS, dodao je zatim, uz komentar da će ona sada biti ojačana još jednim novim članom - Republikom Belorusijom. Ulazak Minska u ovu organizaciju očekuje se 3. i 4. jula, otkrio je šef ruske diplomatije.

Osim ŠOS-a, Lavrov je istakao i ASEAN, kao i Savet za saradnju arapskih  zemalja Persijskog zaliva i dodao da je juče, zajedno sa šefom beloruske diplomatije Sergejem Alejnikom, osmislio poruku koja će biti upućena ovim organizacijama, uz poziv da predlože kako bi trebalo da izgleda koncept bezbednosti na prostoru Evroazije. 

Koncept bi trebalo da se zasniva "na principu balansa interesa svih zemalja kontinenta", objasnio je Lavrov, napomenuvši da je pitanje arhitekture evroazijske bezbednosti bilo jedno od ključnih za predsednika Rusije Vladimira Putina tokom nedavnog sastanka sa rukovodstvom ruskog ministarstva spoljnih poslova.

image