Rusija

Peskov: Minski sporazumi su nas naučili mnogo čemu

Nismo mi inicirali obustavljanje dijaloga, već Francuzi, kaže portparol Kremlja na nedavnu izjavu Emanuela Makrona, uz komentar da, ipak, ne vidi nikakve preduslove za normalizaciju dijaloga sa Zapadom
Peskov: Minski sporazumi su nas naučili mnogo čemuGetty © Anadolu / Contributor

Situacija sa Minskim sporazumima mnogo čemu je naučila Rusiju, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uz komentar da je nepoštovanje istih u mnogome uništilo atmosferu poverenja.

"Sve, naravno, ima svoje posledice. Atmosfera poverenja se vrlo brzo narušava, moglo bi se reći momentalno, a gradi se veoma dugo - godinama, a ponekad i decenijama", rekao je Peskov, komentarišući nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je izjavio da "veruje u snagu dijaloga" i da bi "nastavio dijalog sa Vladimirom Putinom".

Peskov je podsetio da je ruski lider "više puta govorio da je otvoren za pregovore, tim pre za pregovore u cilju postizanja konkretnog rezultata", odnosno, da ih nikada nije ni odbijao. 

"Nismo mi inicirali obustavljanje dijaloga, obustavljanje odnosa, faktički u potpunosti, do nule. U slučaju Francuske, to je bila odluka koju je izabrala francuska strana", naglasio je portparol. 

Ipak, bez obzira na to što je izjavio Makron, Peskov dodaje:

"Za sada, osim takvih 'sramežljivih' izjava ne vidimo nikakve preduslove za normalizaciju dijaloga, na našu žalost".

Smatramo da su sankcije mač sa dve oštrice

Na temu juče uvedenog 14. po redu paketa sankcija, Peskov je poručio da su te mere nezakonite i da je Moskva kategorično protiv njih. 

"Ubeđeni smo da je to mač sa dve oštrice i da ta ograničenja u mnogome kao bumerang udaraju po interesima onih zemalja koje ih uvode. Mi već imamo iskustvo u minimiziranju posledica takvih ograničenja. Konstantno razvijamo tu sposobnost i sa tim ćemo i nastaviti", kratko je prokomentarisao portparol Kremlja.

image