Rusija

Istražni komitet RF: Ukrajina umešana u obaranje ruskog Il-76 koji je prevozio zarobljenike

Ekspertiza je dokazala da je za obaranje aviona korišćen američki "patriot", navodi se u saopštenju
Istražni komitet RF: Ukrajina umešana u obaranje ruskog Il-76 koji je prevozio zarobljenikewww.globallookpress.com © MOD Russia

Istražni komitet je prikupio dokaze koji potvrđuju umešanost Oružanih snaga Ukrajine u obaranje ruskog transportnog aviona Il-76, koji je prevozio ukrajinske zarobljenike u januaru iznad Belgorodske oblasti.

Ekspertiza je dokazala i da je za obaranje aviona korišćen američki "patriot", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta RF. U trenutku napada, prema informacijama Istražnog komiteta, avion je bio u tehnički ispravnom stanju.

"Prema analizi video-snimaka sa spoljnih kamera za nadzor, avion je pogođen prvom raketom na visini od oko 4.000 metara. Druga raketa nije pogodila cilj i eksplodirala je", navodi se u saopštenju i potvrđuje da se eksplozija bojeve glave rakete dogodila ispred pilotske kabine.

Na osnovu rezultata istrage je utvrđeno da su rakete ispaljene iz kompleksa koji se nalazi na teritoriji Harkovske oblasti Ukrajine, a ruski obaveštajci raspolažu informacijama o tome koje su jedinice Oružanih snaga Ukrajine naoružane takvim raketnim sistemima.

"Uzimajući ovo u obzir, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije nastavlja se rad na identifikaciji konkretnih zvaničnika koji su učestvovali u organizovanju ovog terorističkog akta radi njihovog naknadnog krivičnog gonjenja", poručili su iz Istražnog komiteta.

Podsećanja radi, 24. januara Oružane snage Ukrajine oborile su ruski vojni transportni avion IL-76 iznad Belgorodske oblasti, u kome se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika poslatih na razmenu. Svi zarobljenici, kao i tri oficira ruske vojske u pratnji i šest članova posade su poginuli, što je potvrđeno i DNK testovima.

Istragom ostataka oborenog aviona utvrđeno je da je IL-76 pogođen sa dve rakete MIM-104A američkog sistema PVO "patriot". Ukrajinski mediji su prvobitno pisali da je IL-76 oborila ukrajinska vojska, ali su nakon što je utvrđeno da se radi o letelici koja je prevozila ukrajinske zarobljenike obrisali ovu vest sa svojih sajtova.

Međutim, Ukrajine je kasnije indirektno priznala da je oborila avion, budući da je Glavna obaveštajna uprava ukrajinske vojske saopštila da je Rusija navodno nije prethodno obavestila o letu ovog aviona.

image