Putin je posthumno odlikovao sveštenika ubijenog u Dagestanu Ordenom za hrabrost

Protojerej Nikolaj Kotelnikov ubijen je u terorističkom napadu na jugu Rusije, zajedno sa još 20 ljudi

Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao Ordenom za hrabrost sveštenika Nikolaja Kotelnikova, ubijenog u Dagestanu, objavljenom je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija Rusije.

"Za hrabrost i požrtvovanost iskazanu po cenu sopstvenog života prilikom spasavanja građana od terorističkih napada, odlikovati Ordenom za hrabrost Nikolaja Mihailoviča Kotelnikova, protojereja, nastojatelja mesne verske organizacije Pravoslavne parohije Pokrova Presvete Bogorodice u Derbentu", navodi se u ukazu.

Teroristi su provalili u pravoslavnu crkvu u gradu Derbentu i ubili protojereja, starog 66 godina, prerezavši mu vrat.

"Prema informacijama koje sam dobio, otac Nikolaj ubijen je u crkvi u Derbentu, prerezan mu je grkljan. Imao je 66 godina i bio je veoma bolestan. U crkvi u Mahačkali ubijen je čuvar Mihail, koji je bio naoružan samo vazdušnim pištoljem. Sveštenici su se zatvorili u crkvu i čekaju pomoć", napisao je zamenik predsednika Javne komisije za praćenje Dagestana Hadulajev na Telegramu.

Protojerej Nikolaj je služio u crkvi u Derbentu više od 40 godina i bio je omiljen u narodu.

Podsećamo, U Derbentu i Mahačkali 23. juna naoružani teroristi napali su dve pravoslavne crkve, dve sinagoge i punkt saobraćajne policije. Prema poslednjim podacima, u napadu je poginula 21 osoba, a više od 40 je povređeno.

U regionu su 24, 25. i 26. jun proglašeni danima žalosti. Snage bezbednosti ubile su pet terorista, njihov identitet je utvrđen.