Rusija

"Njujork tajms": Nadigrali sankcije? Rusi imaju rakete proizvedene i posle embarga

Datum proizvodnje projektila pokazuje ili da je Kremlj uprkos zabranama našao način da nabavi potrebne komponente, ili da je pre sukoba imao značajne zalihe
"Njujork tajms": Nadigrali sankcije? Rusi imaju rakete proizvedene i posle embargawww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Neke od krstarećih raketa kojima je Rusija krajem novembra gađala Ukrajinu, proizvedene su nekoliko meseci nakon uvođenja zapadnih sankcija, a to znači, kako zaključuje "Njujork tajms",  - ili da je Kremlj našao način da uprkos embargu nabavi potrebne komponente, ili da je možda imao značajne zalihe pre početka specijalne vojne operacije.

Eksperti grupe "Istraživanje oružanih sukoba", nakon masovnih napada od 23. novembra (kada je cela Ukrajina ostala bez struje i veći njen deo i bez vode) ispitali su ostatke krstarećih raketa vazduh-zemlja "Kh-101" pronađenih u Kijevu.

Stručnjaci iz Britanije su, kako tvrde, na osnovu obeležja na oružju otkrili da je jedna raketa napravljena letos, a druga tek nakon septembra.

Rakete su, naime, bile označene numeričkim nizom od 13 cifara, a oni veruju da prve tri cifre predstavljaju fabriku gde je projektil izrađen, naredni trocifreni kod označava model, a onda slede dve cifre koje pokazuju datum proizvodnje.

Poslednjih pet brojeva navodno su oznaka za proizvodnu seriju, kao i serijski broj projektila.

Poljski novinar Pjotr Butovski, koji je opširno pisao o ruskim ratnim avionima i vojnoj municiji, rekao je da se numerička analiza ove grupe poklapa i sa njegovim istraživanjem.

"Prve tri cifre su uvek '315', a to je šifra proizvodnog pogona", rekao je Butovski za "Njujork tajms".

Zvaničnici koji su anonimno govorili za ovaj medij "brinuli su" da Rusija (poput Zapada) ima problema sa zalihama municije i ustvrdili da se u ovoj zemlji radi i prekovremeno ne bi li se ispratio tempo sukoba.

Da li je Kremlj iscrpeo svoj inventar starije municije "Njujork tajms" ne zna, ali spekuliše da vojske obično prvo koriste oružje starijeg datuma proizvodnje, jer je njega najviše u zalihama.

Oni navode i reči američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je nedavno ustvrdio da je snabdevanje Rusa oružjem sa preciznim navođenjem značajno smanjeno, kao i da će Kremlju biti znatno teže da ga proizvodi "zbog trgovinskih ograničenja koja imaju na mikročipove i druge vrste sirovina".

Vođa "Istraživanja oružanih sukoba" Damijen Spliters, međutim, tvrdi da se teško može reći da Rusima nešto nedostaje.

A ne fale im čak ni sirovine sa Zapada.

Jer, u četiri prethodne posete Kijevu (od početka specijalne vojne operacije), ovi  istražitelji su, kako tvrde, otkrili da je gotovo sva napredna ruska vojna oprema koju su ispitali, kao što su na primer šifrovani radio-aparati i laserski daljinomeri- napravljena od poluprovodnika koji su stigli sa Zapada.

Rakete "Kh-101" inače razvija i proizvodi kompanija "Raduga" u Dubni kod Moskve.

image