Rusija

Zaharova: Američka glupost, arogancija ili "liberalna demokratija?

Rusija se ne sveti zapadnim medijima, samo odgovara na slične mere Zapada protiv ruskih glasila
Zaharova: Američka glupost, arogancija ili "liberalna demokratija?© Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Ograničenja rada zapadnih medija u Rusiji samo su odgovor na sličan potez EU, a ne "odmazda protiv novinarstva", poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom telegram kanalu.

Zaharova je tako odgovorila na izjavu portparola američkog Stejt departmenta Metjua Milera, koji tvrdi da ruska vlada "uništava novinarstvo u zemlji".

"Odmazda je zabrana ruskih medija u EU, ali Stejt department ponovo krivi Rusiju za sve", rekla je Zaharova, pitajući se i da li je stav Vašingtona rezultat američke arogancije, gluposti ili jednostavno deo jedinstvenog koncepta "liberalne demokratije".

Ruski mediji već duže vreme trpe progon i cenzuru na Zapadu, a nakon što je Savet Evropske unije 17. maja doneo odluku o takozvanoj "zabrani emitovanja" na svojoj teritoriji određenih medija, uključujući ruske "RIA Novosti", "Izvestiju", "Rosijsku gazetu" i "Glas Evrope", Moskva je uvela ograničenja nekim zapadnim medijima.

Među njima su publikacije iz više od 20 zemalja EU, među kojima su austrijska državna televizijska i radio-kompanija ORF, mađarski internet portal 444, nemački listovi "Špigl", "Di Zejt" i "Frankfurter algemajne cajtung", kao i španski listovi "Mundo", "Pai", agencija EFE, italijanski listovi "Stampa", "Republika", televizijska kuća RAI, francuski listovi "Mond", novinska agencija Frans pres, "Politiko"…

Ograničenja su uvedena za 81 medij iz 24 zemlje – Austrije, Belgije, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Grčke, Danske, Irske, Španije, Italije, Kipra, Litanije, Letonije, Malte, Holandije, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Finske, Francuske, Češke, Švedske, i Estonije. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da je "ruska strana više puta i na različitim nivoima upozoravala da politički motivisano uznemiravanje ruskih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće proći bez reakcije". 

Ocenjujući svoj potez kao "proporcionalne kontramere", ministarstvo je poručilo da će, ukoliko Brisel ukine ograničenja koja su uvedena prema ruskim medijima, "i ruska strana preispitati svoju odluku".

image